Amnesty groep Houten
groep 337

 

Ieder jaar rond 10 december - Internationale dag van de Rechten van de Mens – worden wereldwijd miljoenen brieven geschreven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Ook in Houten komen mensen samen tijdens de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International.

Schrijf een brief, verander een leven.

Wij voeren actie in het winkelcentrum ’t Rond op 10 december en in Aan de Slinger 13 december

U kunt te allen tijde meedoen ook buiten deze data, In het winkelcentrum ’t Rond, bij de Wereldwinkel, staat Amnesty International Houten met alle informatie en schrijfmaterialen om mee te schrijven. Wereldwijd wordt nu voor tien mensen actie gevoerd met Write for Rights, dus niet alleen voor de vijf personen waarvoor op scholen geschreven wordt.

 Impressie van onze actie op 10 december bij de wereldwinkel:

IMG 9997 1 IMG 9998 3 20221210 130023
foto: Charles Verwimp

 

 Impressie van onze actie op 13 december bij de film van Tori et Lokita:

20221213 155332 2 20221213 155414 1

 

Amnesty International Houten voert actie voor drie personen in Rusland, Iran en Paraguay. In Rusland gaat het om Aleksandra Skochilenko. Zij verving prijskaartjes in een supermarkt door kleine etiketten. Daarop stond informatie over het Russische bombardement op het theater in Marioepol in Oekraïne. Daar schuilden honderden mensen vanwege de oorlog. Ze werd aangeklaagd vanwege ‘het verspreiden van valse informatie over het leger van de Russische Federatie’. Aleksandra kan hiervoor 10 jaar cel krijgen. Aleksandra heeft een chronische darmaandoening, maar in de gevangenis krijgt ze geen glutenvrij eten. Daardoor heeft ze vaak honger. Amnesty voert actie voor vrijlating van Aleksandra.

Ook voert Amnesty International actie voor Vahid Afkari, die in 2017 en 2018 vreedzaam demonstreerde tegen politieke onderdrukking in Iran. Hij werd daarvoor veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen. Hij werd gemarteld en zit in eenzame opsluiting.

De derde kwestie waar Amnesty in Houten actie voor voert gaat over Yren Rotela en Mariana Sepúlveda. Trans mensen krijgen in Paraquay vaak te maken met intimidatie, geweld, discriminatie en belemmerende regelgeving. Yren en Mariana zijn beide trans vrouwen. Ze kunnen hun naam niet wettelijk veranderen en krijgen geen identiteitspapieren met hun genderidentiteit. Ook kunnen ze geen diploma’s krijgen op de naam die ze gekozen hebben. Dat maakt het vinden van een baan moeilijk. Yren en Mariana voeren al jaren strijd om hun namen te kunnen veranderen. Vraag Paraguay om de wet aan te passen.

Voor o.a. deze mensen maar ook anderen komen we rond 10 december wereldwijd in actie https://www.amnesty.nl/organiseren/voor-wie-we-schrijven

 

Jubileum

In 2022 vindt de tiende editie van Write for Rights plaats. Het evenement begon in 2013 als Schrijfmarathon op het kantoor van Amnesty International in Amsterdam, en groeide uit tot een landelijk event met honderdduizenden deelnemers. Dankzij alle lokale vrijwilligers in het hele land is Write for Rights nu de grootste schrijfactie voor de mensenrechten in Nederland.

Schrijven kan overal

Mensen kunnen op verschillende plekken in actie komen. Samen, op een locatie of thuis via een thuisschrijfpakket. Ook online kunnen mensen deelnemen aan Write for Rights. In deze video legt Amnesty uit hoe makkelijk en leuk het is om online samen brieven te schrijven.

Schrijven heeft effect

Het schrijven van brieven heeft de situatie van veel mensen al verbeterd. Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty International machthebbers om onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming en gerechtigheid. Zie hier de successen van eerdere Write for Rights.

Goed nieuws

Eerder voerden we actie voor milieuactivist Jani Silva uit Colombia. Zij werd ernstig bedreigd en liet ons weten:

Uit de grond van mijn hart zeg ik dat ik nog leef vanwege deze actie. Die heeft hen ervan weerhouden om mij te doden, omdat ze weten dat jullie er zijn.’