Informatiekraam
2020
- Amnesty Houten doet niet mee aan Activiteitenmarkt
Onder andere Amnesty International Houten neemt dit jaar niet deel aan de Activiteitenmarkt in Houten op zaterdag 5 september. Ofschoon er door de organisatie van de Activiteitenmarkt diverse maatregelen worden genomen rondom corona, geeft Amnesty Houten prioriteit aan de zorg voor de gezondheid. Coördinator Ferdinand Hoogewoud zegt dan ook “Het kabinet doet de oproep: vermijd drukte. Dat gaat dan niet samen met een dergelijke markt waar je het juist druk wilt hebben”.
Presenteren nieuwe seizoensaanbod
De Activiteitenmarkt in Houten is bedoeld voor alle verenigingen, cursusaanbieders, vrijwilligersorganisaties op het gebied van vrije tijdbestedingen voor kinderen, jongeren en volwassenen om het nieuwe seizoensaanbod te presenteren. Het hele Rond staat dan vol met kramen en een podium en in de vaak nauwe kraamstraatjes is het dan een drukte van belang. Dit jaar zijn er maatregelen genomen om het gebied groter te maken en geen podium op te stellen. Verder zijn er een paar toegangsplekken om controle op de drukte te houden en nog enige maatregelen. Maar of er een mondkapjesplicht zal zijn, is niet bekend.
Digitale Activiteitenmarkt?
Niet voor alle verenigingen zijn de te nemen maatregelen voldoende om een veilige Activiteitenmarkt te garanderen. Doel is juist in gesprek te gaan met zoveel mogelijk mensen, informatie uitwisselen en info meegeven. Drukte is een kenmerk van zo’n markt, terwijl afstand houden momenteel het motto is. De Activiteitenmarkt zal toch geen besmettingshaard worden?
Alternatief zou zijn om een digitale Activiteitenmarkt te organiseren. Ferdinand Hoogewoud daarover: “Zou een digitaal platform, waar alle ‘kramen’ thema-gewijs zich kort kunnen presenteren, met aanbod en vraag, toegankelijk voor iedereen, niet een alternatief kunnen zijn voor degenen die iets zoeken voor zichzelf of voor hun kinderen?”. Het lijkt zeker de moeite waard om dat te organiseren in plaats van de Activiteitenmarkt.
2019
- Fair & Duurzaam Festival
Op zaterdag 9 november werd in College de Heemlanden het Fair & Duurzaam Festival Houten gehouden. Tijdens deze dag was iedereen van harte welkom om op verschillende manieren kennis te maken met fairtrade en duurzaamheid. Bij de stand van Amnesty International konden we je uitleggen wat ook Amnesty met Fair & Duurzaam te maken heeft!
Lees hier meer informatie over dit festival.
Eerlijke handel en mensenrechten
Amnesty Houten was aanwezig, omdat eerlijke handel veel te maken heeft met mensenrechten. Kijk maar eens naar de volgende vragen die je je kunt stellen als je nadenkt over fair trade:
- Vindt er geen kinderarbeid plaats?
- Kinderen hebben recht op onderwijs. Als er sprake is van kinderarbeid wordt het recht op onderwijs geschaad.
- Is er vrijheid om een vakbond op te richten?
- Is er sprake van (verkapte) slavernij?
- Is er een goede gezondheidszorg?
- Zijn de woonomstandigheden goed?
- Is er voldoende tijd voor rust en ontspanning bij de arbeiders die onze producten maken?
Allemaal onderdelen dus van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en dus onderdeel van het werk van Amnesty!
Bij onze stand gingen velen het gesprek met ons aan en waren geïnteresseerd in deze link. Een mooie wijze om aanwezig te zijn.
Omroep Houten heeft deze impressie van het festival uitgezonden. Daarnaast besteedde ook 't Groentje ook aandacht aan het Fair en Duurzaam Festival:
2018
- Activiteitenmarkt
Zaterdag 1 september was het weer tijd voor de jaarlijkse Activiteitenmarkt op Het Rond. Tussen 10.00-16.00 uur kon je zien welke verenigingen, organisaties en bedrijven er actief zijn in Houten. Ook Amnesty Houten presenteerde zich.
We vertelden de bezoekers welke activiteiten we in Houten hebben om het werk van Amnesty te steunen en mensenrechten onder de aandacht te brengen. En we vroegen hen of zij zelf actief willen mee doen, bijvoorbeeld met ons scholenwerk, jaarlijkse collecte of de decemberacties. Twaalf mensen gaven aan daarvoor belangstelling te hebben.
Handtekeningenactie
Daarnaast konden bezoekers meedoen aan onze petitie voor Vitalina Koval uit de Oekraïne. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, liep Vitalina Koval mee in een vreedzame demonstratie om aandacht te vragen voor de rechten van vrouwen. Ze werd aangevallen en kreeg een chemische vloeistof in haar ogen. Het was niet de eerste keer dat Vitalina, die het boegbeeld is van de LHBTI-gemeenschap in Oekraïne, met geweld te maken kreeg. En nog steeds ontvangt ze bedreigingen.
Met de handtekeningenactie roepen we de politie op om haar onmiddelijk te beschermen. In totaal hebben tijdens de activiteitenmarkt 78 mensen de actie gesteund!
Het wordt wereldwijd steeds gevaarlijker om op te komen voor mensenrechten. Meer dan ooit krijgen activisten te maken met intimidatie, lastercampagnes, geweld en gevangenisstraf. Nieuwe wetten maken hen monddood. Regeringen zorgen er zo voor dat het net zich steeds verder sluit om wie op vreedzame wijze voor mensenrechten opkomt. Tegen deze alarmerende trend voert Amnesty International campagne.
2017
- Activiteitenmarkt
Het was zaterdag 2 september 2017 op de Activiteitenmarkt een prachtige dag! Gezellig druk op ’t Rond én bij onze informatiekraam op het Onderdoor. We hebben dit jaar het accent gelegd op het werven van nieuwe collega-vrijwilligers. En maar liefst elf bezoekers willen ook graag actief worden voor Amnesty Houten! Sommigen weten al welke activiteit ze willen gaan doen, met anderen gaan we snel in overleg om te zien waar hun interesse vooral ligt. Ook hebben twee scholieren zich bij ons aangemeld voor hun Maatschappelijke Stage!
En hoewel niet iedere bezoeker aan onze kraam in de gelegenheid was om vrijwilliger te worden, droegen velen van hen wel het werk van Amnesty en mensenrechten een warm hart toe.
Heb je je tijdens de Activiteitenmarkt niet kunnen aanmelden als vrijwilliger, maar heb je wel belangstelling? Dan nodigen we je graag uit om hier naar al onze vacatures te kijken en met ons contact op te nemen.
Verder hebben we traditietrouw ook actie gevoerd. Deze keer was dat een handtekeningenactie voor de Combodjaanse Tep Vanny. Zij was de spil in protesten rondom het Boeung Kak-meer in Phnom Penh. De familie van Tep Vanny en duizenden andere families werden hier de laatste jaren gedwongen uit hun huis gezet. Er was voor hen geen plaats meer nadat de autoriteiten toestemming gaven aan private bedrijven om het gebied te ontwikkelen.
Tep Vanny en andere activisten kwamen in opstand tegen de aangekondigde huisuitzettingen. Ze hielpen de getroffen families om zich te mobiliseren tegen de plannen voor de bouw van dure appartementen en toeristische projecten. De activisten worden regelmatig door de overheid lastiggevallen, mishandeld en vastgezet. Tep Vanny zit sinds augustus 2016 vast omdat ze geweld zou hebben gebruikt tegen veiligheidsagenten tijdens een vreedzame demonstratie. Agenten sloegen die op harde wijze uiteen. Met verzonnen aanklachten doet de overheid er alles aan om haar in de cel te houden.
Ook 217 bezoekers van de Activiteitenmarkt hebben de petitie getekend en roepen daarmee de Cambodjaanse autoriteiten op om Tep Vanny onmiddellijk vrij te laten.
- Voorjaarsmarkt 11 maart 2017
Maar liefst 500 bezoekers zetten hun handtekening
Op zaterdag gaven vijfhonderd bezoekers aan de voorjaarsmarkt op 11 maart op Het Rond hun steun aan de petitieactie die Amnesty Houten voerde tegen de mensonterende omstandigheden op de palmolieplantages in Indonesië.
Palmolie zit in ongeveer de helft van de producten die we dagelijks gebruiken of nuttigen. Schoonmaakmiddelen, shampoo, crèmes, zeep en lippenstift, bakolie, voorverpakt brood, ontbijtgranen, margarine, chocola en snacks: alle bevatten palmolie.
De manier waarop palmolie wordt gewonnen is mensonterend. Op plantages en bij leveranciers van palmoliegigant Wilmar in Indonesië vond Amnesty bewijs van zeer ernstige schendingen van de rechten van arbeiders.
Steun van een MaS-stagiaire
De kraam van Amnesty werd zoals altijd weer gerund door vrijwilligers. Ze waren deze keer in het goede gezelschap van de veertienjarige Gjalt Hoekstra. Gjalt zit op het Christelijk Gymnasium Utrecht en heeft er voor gekozen om zijn maatschappelijke stage (MaS) in te zetten voor Amnesty Houten. Gjalt heeft de gehele dag (!) als een volleerde actievoerder met zijn enthousiasme heel wat handtekeningen verzameld! Daarnaast heeft Gjalt ook behoorlijk wat e-mailadressen van belangstellenden kunnen noteren om mee te doen aan de Spoedacties van Amnesty.
- 9 oktober 2016: opening tentoonstelling 'Schietgebedjes: een mens tussen oorlog en vrede'
Burgemeester Wouter de Jong opende 9 oktober in de H. Michaëlkerk in Schalkwijk de bijzondere tentoonstelling 'Schietgebedjes, een mens tussen oorlog en vrede'. Het is de derde keer dat er in deze kerk een tentoonstelling wordt gehouden.
Omroep Houten heeft een opname gemaakt van de opening.
De tentoonstelling ging dit jaar over thema's die te maken hebben met oorlog en vrede, waarbij de mens centraal staat, dus over oorlogen uit het verleden en die van nu. Als lichtpuntjes hadden ook vredesbewegingen en Amnesty International een plaats gekregen in de tentoonstelling. Het thema kan in het klein al aanwezig zijn als we oordelen en veroodelen of omgaan met dilemma's en keuzes maken. Want wat tenslotte is goed en wat is fout?
'Schietgebedjes, een mens tussen oorlog en vrede' was te bezichtigen op zondagen van 13.00 -16.00 uur. Tussen 14.00 -14.30 uur vertelde een spreker een boeiend verhaal over een onderwerp dat een directe relatie heeft met de tentoonstelling. De ene keer was dat een dorpsgenoot, een andere keer iemand namens de Vredesbeweging of een betrokken geschiedenisdocente. Ook Geraldine Viljoen van de Amnesty-groep Houten sprak over discriminatie en racisme in Zuid-Afrika. haar verhaal maakte grote indruk op de leerlingen van de St. Michielschool. Ook werd Amnesty gevraagd naar de Zwarte Piet kwestie. Zondag 6 november was de laatste dag.
Fotoimpressie
- Activiteitenmarkt 3 september 2016
Geslaagde handtekeningenactie Amnesty
Op de Activiteitenmarkt van 3 september hebben meer dan 420 bezoekers meegedaan aan de handtekeningenaktie die Amnesty Houten hield voor Ildar Dadin. Een super zonnig resultaat op een zonnige Activiteitendag!
De petitieactie was bedoeld om de Russische autoriteiten te verzoeken de gevangenisstraf opgelegd aan Ildar Dadin te beëindigen. Ildar kreeg de celstraf vanwege zijn protesten tegen de Russische inname van de Krim en tegen het beleid van president Poetin en vanwege zijn demonstratie voor rechten van homo’s en lesbiennes.
Hij demonstreerde geweldloos en in zijn eentje, waarvoor geen toestemming nodig is. Toch kreeg hij een boete. Ildar demonstreerde meerdere keren. Omdat hij binnen 180 dagen twee maal een boete kreeg, werd hij op grond van artikel 212.1 van het Russische Wetboek van Strafrecht tot een celstraf van tweeëneenhalf jaar veroordeeld.
Daarnaast gaven de vrijwilligers van Amnesty Houten informatie over wat zij zoal doen om mensenrechten te promoten en te waarborgen. Zoals het geven van mensenrechteneducatie op scholen, het organiseren van brievenschrijfacties voor gewetensgevangenen en evenementen als de Avond voor Mensenrechten in de Bibliotheek, vertonen van mensenrechtenfilms en het organiseren van een Schrijfmarathon.
Als ook ú zich wilt inzetten voor een wereld waarin de menserechten beter worden gerespecteerd, neem dan gerust contact met ons op. We verwelkomen u graag als actief lid!
- Braderie 5 maart 2016
Er waren deze keer niet veel kraampjes op de braderie op Het Rond en het aantal bezoekers was vrij laag was. Toch hebben maar liefst 214 bezoekers hun handtekening gezet onder de petitie van Amnesty voor Erin Keskin. Erin is advocate en vrouwenrechtenactiviste die vanwege haar werk het risico loopt op gevangenisstraf. De Turkse autorireiten pakken haar regelmatig op en spanden al meer dan honderd rechtszaken tegen haar aan. Samen met de handtekeningen tijdens de afgelopen decemberacties, komt het totaal aantal handtekeningen op ruim 410.
In het kader van Internationale Vrouwendag op 8 maart, voerden we ook actie voor de Vrouwen van de Don. Deze vrouwen uit het zuiden van Rusland zetten zich in voor de mensenrechten van vrouwen, kinderen en dienstplichtig militairen, vaak met het risico om hun eigen vrijheid te verliezen.
De bezoekers aan de stand van Amnesty konden voor de Vrouwen van de Don bloemenkaarten inkleuren en hun naam er op zetten. Met deze fleurige steunbetuiging wil Amnesty de vrouwen laten weten dat hun werk ook in Nederland bekend is en wordt gewaardeerd. In iedere kaart wordt een zakje bloemzaden gedaan; Internationale Vrouwendag wordt in Rusland namelijk met veel bloemen gevierd.
Een foto-impressie van de stand van Amnesty Houten op de braderie:
- Activiteitenmarkt 5 september 2015
Tijdens de Activiteitenmarkt die zaterdag 5 september op Het Rond plaatsvond, hebben maar liefst 375 bezoekers aan de kraam van Amnesty Houten de petitieactie voor Atena Ferghadani ondertekend. Zeker gezien de weersomstandigheden, is dit een prachtig resultaat.
Amnesty Houten stuurt de lijsten met de handtekeningen naar het landelijke bureau van Amnesty Interational in Amsterdam. Wellicht bereiken ze de ambassadeur van Iran en zorgt dat er mede voor dat Atena spoedig wordt vrijgelaten.
Wat kon u in de kraam van Amnesty Houten vinden?
Een petitieactie voor Atena Farghadani. maar liefst 375 van u hebben uw handtekening gezet voor de 29-jarige Iraanse Atena Farghadani. Zij zit als gewetensgevangene vast en met het ondertekenen van de petitie vraagt u de Iraanse autoriteiten om haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Atena Farghadani is veroordeeld vanwege haar kritische kunst. Ze gebruikte haar kunst om kritiek te leveren op de Iraanse overheid. In hoger beroep kan ze hiervoor een gevangenisstraf van zevenenhalf jaar krijgen. Ze maakte een spotprent waarin ze parlementsleden afbeeldde met een dierenkop. Hiermee protesteerde ze tegen wetgeving die vrijwillige sterilisatie strafbaar maakt en de toegang tot anticonceptie beperkt. Ook organiseerde ze een tentoonstelling voor de slachtoffers van de opstanden rond de omstreden presidentsverkiezingen van 2009 en plaatste ze kritische berichten op Facebook. Atena werd in augustus 2014 voor het eerst gearresteerd. Toen ze op borgtocht vrijkwam, zette ze een filmpje op YouTube waarin ze vertelde dat vrouwelijke gevangenisbewakers haar sloegen en haar op een vernederende manier lichamelijke onderzochten. In januari dit jaar werd ze opnieuw opgepakt. Een maand later ging ze in de gevangenis in hongerstaking. Als gevolg hiervan kreeg ze een hartaanval. Toen ze uit het ziekenhuis werd ontslagen, werd ze elf weken in eenzame opsluiting geplaatst. Amnesty beschouwt Farghadani als gewetensgevangene.
Veel informatie over onze activiteiten van Amnesty Houten en het werk van Amnesty International.
Daarnaast kon u zich aanmelden als vrijwilliger voor Amnesty Houten en/of lid worden van Amnesty
Een foto-impressie van de stand van Amnesty Houten op Activiteitenmarkt:
- Braderie 7 maart 2015
Amnesty Houten hield tijdens de braderie op Het Rond een handtekeningen actie voor Su Changlan. Zij zit in de gevangenis van het district Nanhai. Maar deze vrouwenrechtenactiviste riskeert ook een levenslange gevangenisstraf, omdat zij de beweging voor meer democratie in China steunt.
Rond 8 maart, Internationale Vrouwendag, voert Amnesty International dit jaar actie voor de bekende Chinese vrouwenrechtenactiviste Su Changlan.Omdat zij opkomt voor de rechten van vrouwen is zij door de Chinese autoriteiten meerdere keren veroordeeld tot het uitzitten van een gevangenisstraf. Op internet liet zij weten dat zij de demonstraties in Hongkong voor meer democratie ondersteunt. Een reden voor de overheid om haar in oktober 2014 op te pakken. Zij riskeert nu een levenslange gevangenisstraf voor het ‘aanzetten tot gezagsondermijning’. In november werd ook haar advocaat opgepakt. Haar verblijfplaats is onbekend.
In China wordt geprobeerd om via mediacensuur en het verwijderen van online berichten de roep om meer democratie en elk positief geluid over de protesten de kop in te drukken.
Vele bezoekers van de braderie toonden zich solidair met Su Changlan. Zij steunden de Amnesty petitie aan de Chinese autoriteiten om deze mensenrechtenactiviste onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten met maar liefst 332 handtekeningen.
Dat burgers in Houten democratie en mensenrechten hoog in het vaandel hebben, bleek ook uit hun aandacht voor en zorg omtrent de situatie van de prominente Saudische blogger en mensenrechtenactivist Raif Badawi.
Wegens zijn kritische uitlatingen over het mensenrechtenbeleid van de Saudische regering is hij veroordeeld tot 10 jaar cel, duizend zweepslagen en bijna € 200.000,- boete. Volgens zijn vrouw Ensaf Haidar, die met hun drie kinderen naar Canada wist te vluchten, riskeert Raif ook een doodstraf. Uit reacties van het publiek bleek dat zij ook de Amnesty email actie voor Raif via de Amnesty site willen steunen.
Amnesty dankt allen die de acties hebben ondersteund.
Meer informatie over de acties voor Su en Raif en anderen vindt u op de website van Amnesty International Nederland.
Een foto-impressie van de braderie op 7 maart
- Activiteitenmarkt 6 september 2014
Op zaterdag 6 september stond ook de groep Houten van Amnesty International met een stand op de 15e editie van de Activiteitenmarkt.
We hebben op Het Rond actie gevoerd voor de mensenrechten in Brazilië. Jorge Lázaro vecht in Salvador voor gerechtigheid na de moord op twee van zijn zoons. Maar liefst 335 bezoekers ondertekenden de petitie en riepen daarmee de Braziliaanse autoriteiten op om de daders van de moorden op Ricardo en Enio dos Santos te berechten en Jorge Lázaro en zijn familie te beschermen.
- Braderie 8 maart 2014
Op zaterdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, hield Amnesty Houten tijdens de braderie op Het Rond een groetenactie voor Liu Xia. Deze Chinese dichteres, kunstenares en fotografe heeft al ruim drie jaar huisarrest in Beijing, hoewel zij niets heeft misdaan. Vele bezoekers van de braderie toonden zich solidair met Liu Xia en schreven haar een groetenkaart. Alle schrijvers waren enthousiast over de actie en vonden het een heel mooi initiatief.
Liu Xia heeft sinds 8 oktober 2010 huisarrest. Op die dag werd aan haar man Liu Xiaobo de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Sindsdien kan zij haar appartement niet verlaten. Ook mag zij zonder toestemming van de Chinese autoriteiten geen familie en vrienden ontvangen. Voortdurend staan bewakers voor haar huis, telefoon en computer worden afgeluisterd en meermalen in beslag genomen. Door deze vorm van intimidatie kan Liu Xia niet meer werken. Ook haar familie wordt vervolgd. Aangeklaagd wegens fraude werd haar broer na een oneerlijk proces veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf.
Nadat haar opname in het ziekenhuis is geweigerd, kreeg Liu Xia in januari een hartaanval. Sindsdien is haar conditie zeer verslechterd.
Tijdens de braderie konden bezoekers aan de Amnesty stand aan Liu Xia een groetenkaart schrijven. Ook vele jongeren lieten merken solidair te zijn met Liu Xia. Sommigen kennen Amnesty van de gastlessen op de basisschool en waren bekend met de groetenacties voor gewetensgevangenen. Ook zij deden een kaart in de kaartenbox om Liu Xia een hart onder de riem te steken.
Groetenkaartactie Amnesty Houten voor Liu Xia groot succes
De afdeling Actie van het secretariaat van Amnesty Nederland in Amsterdam heeft de kaarten inmiddels ontvangen. Geraldine Viljoen en Edu Laurens van de groep Houten hebben de doos met bijna driehonderd kaarten bezorgd. De afdeling actie zorgt ervoor dat de kaart!n voor haar verjaardag op 1 april bij Liu Xia worden bezorgd. Hopelijk geeft dit dan een beetje feest in haar hart.
Foto links: Maarten Beckers (afdeling Actie Amnesty Nederland) ontvangt de doos met bijna driehonderd kaarten voor Liu Xia, van Geraldine Viljoen en Edu Laurens van de groep Amnesty Houten.
Een impressie van de braderie in beeld
- Activiteitenmarkt 7 september 2013
Op zaterdag 7 september was er op de activiteitenmarkt op Het Rond veel belangstelling bij de kraam van afdeling Houten van Amnesty. Naast het geven van informatie over de activiteiten van de groep Houten, vroegen de vrijwilligers deze keer ook aandacht voor de repressie in Rusland. Met nieuwe wetten legt Poetin stap voor stap critici het zwijgen op. In vrijheid je mening verkondigen wordt voor Russen daardoor steeds moeilijker en gevaarlijker. Vooral voor journalisten, mensenrechtenactivisten, advocaten, homo’s en kunstenaars. De nieuwe wetten zijn in strijd met zowel internationale afspraken als met de Russische grondwet.
Maar liefst 490 bezoekers aan de activiteitenmarkt ondertekenden de petitie van Amnesty om Poetin op te roepen de nieuwe wetten in te trekken om daarmee de mensenrechtensituatie in zijn land te verbeteren.
- Braderie 2 maart 2013
De afdeling Houten van Amnesty International hield tijdens de braderie op Het Rond een actie waarbij zij aandacht vroeg voor de burgerslachtoffers van de gewelddadigheden in Syrië. In een petitie roept Amnesty de strijdende partijen op de internationale mensenrechtenstandaarden te respecteren en burgers te beschermen.
Hoewel het nogal koud was, belette dit de bezoekers van de braderie niet om in een goede sfeer over Het Rond te wandelen en warme aandacht te schenken aan de diverse kramen, waaronder die van Amnesty. De werkgroep Houten maakte van de gelegenheid gebruik om aandacht te vragen voor de situatie in Syrië, waar bij het conflict tussen regering en oppositiepartijen mensenrechten met voeten worden getreden, en vele onschuldige burgers het slachtoffer zijn.Sinds de opstand in Syrië zij er bij gewelddadigheden vele misdaden tegen de menselijkheid begaan, hoofdzakelijk door regeringstroepen. Deze burgeroorlog heeft reeds meer dan 60.000 dodelijke slachtoffers geëist. In een petitie doet Amnesty International een oproep aan pro- en anti- regerings gewapende krachten om te waarborgen dat burgers en al diegenen die niet langer deelnemen aan de gevechten, worden beschermd. Deze petitie werd door meer dan 300 bezoekers ondersteund. Dit betekent een buitengewone instemming met de actie en een serieuze bezorgdheid over het lot van de burgers in Syrië.
Ook gaf het publiek blijk van belangstelling voor de overige activiteiten van Amnesty Houten, zoals het geven van voorlichting over mensenrechten op scholen, de brievenschrijfacties voor gewetensgevangenen, de jaarlijkse collecte en de boekenmarkt.
Actief voor Amnesty
Internationale druk, ook van mensenrechtenorganisaties, op dictatoriale regimes, kan in die landen de mensenrechtensituatie doen verbeteren. Amnesty International wil daaraan bijdragen en met acties zichtbaar blijven. Amnesty kan meer van zich doen spreken als meer vrijwilligers zich bij de organisatie aan sluiten. Wil je ook actief lid worden van Amnesty International werkgroep Houten? Mail dan naar info@houten.amnesty.nl of bel: 030 63 793 66.
Een impressie van de petitie actie in beeld
Rond 8 maart, internationale vrouwendag, voert Amnesty actie voor een beroemde prominente Chinese vrouwenrechtenactiviste. Su Changlan heeft al meerdere keren in de gevangenis gezeten omdat zij opkomt voor de rechten van vrouwen. Zo zet zij zich in voor reproductieve rechten en tegen huiselijk geweld. Zij riskeert nu een levenslange gevangenisstraf voor het ‘aanzetten tot gezagsondermijning’.
Su Changlan werd op 27 oktober 2014 opgepakt, nadat ze in september al twee keer was verhoord door de politie omdat ze op internet haar steun had betuigd aan de demonstranten in Hongkong. Inmiddels is bekend dat zij in de gevangenis van het district Nanhai zit. Ook haar advocaat werd in november opgepakt. Haar verblijfplaats is onbekend.
Sinds in september 2014 in Hongkong protesten voor democratie uitbraken, zijn in China zo’n honderd mensen opgepakt die hun steun daarvoor uitten. De Chinese autoriteiten proberen via mediacensuur en het verwijderen van online uitingen elk positief geluid over de protesten de kop in te drukken.