MaS
Zit je op college de Heemlanden, Het Houtens of een andere school in de regio en ben je op zoek naar een maatschappelijke stage (MaS) voor je school?
Denk dan eens aan Amnesty International, dé organisatie die zich inzet voor het naleven van de mensenrechten!
Je kunt hiervoor ook in Houten terecht. In overleg en afhankelijk van je eigen voorkeur, zet je je dan in voor een bepaalde taak. Zo kun je helpen bij de jaarlijkse boekenmarkt die altijd in juni wordt gehouden en waarvoor vanaf mei boeken worden ingezameld en gesorteerd. Ook kun je bijvoorbeeld helpen bij de jaarlijkse decemberacties.
Natuurlijk begeleiden we je hierbij! Heb je belangstelling, neem dan contact op met de groep Houten van Amnesty International, coördinator Ferdinand Hoogewoud, tel. (030) 63 79 366.
Je kunt kunt voor informatie over een MaS-stage ook kijken op de landelijke website van Amnesty: www.mas.amnesty.nl
2021
|
Op vrijdag 10 december 2021 gaven acht leerlingen van 3HAVO in het kader van hun maatschappelijke stage les aan tien brugklassen van College De Heemlanden. zie hier voor een verslag. |
- Mirte Nauta
Referendum ruimtelijke koers
Op 17 maart zal er op verzoek van de bewoners van Houten een referendum plaatsvinden over de plannen ruimtelijke koers. De gemeente vindt de plannen om 4800 huizen te bouwen nodig voor de groeiende woningbehoefte. De tegenstanders vinden dat de plannen geen rekening houden met het zogeheten ‘Houtens DNA’. Wij, van Amnesty Houten, vinden het positief dat er een referendum over kan worden gehouden!
Plannen ruimtelijke koers
De gemeente wil die extra huizen voornamelijk bouwen in het Centrum, de Molenzoom, de Koppeling en ze willen uitbouwen bij Houten Noordwest. De tegenstanders vinden dat geen goed idee. Ze vinden dat er teveel hoogbouw in het plan staat en willen niet dat Houten uitbouwt buiten de rondweg vlak naast de A27. Dat houdt geen rekening met het Houtens DNA, vinden ze. In 2019 zijn er aanpassingen gemaakt in het plan, maar daar zijn de tegenstanders niet tevreden mee en ze hebben genoeg handtekeningen opgehaald voor een raadgevend referendum. Hoewel er meer punten in het plan staan, is dit het belangrijkste onderwerp van discussie.
Recht op democratie
Het staat in de mensenrechten, nummer 21, iedereen heeft recht op democratie. Het is belangrijk dat de gemeente luistert naar de bevolking en zo’n gebeurtenis als dit bewijst dat het democratisch systeem werkt. Dat, ook als je niet in de politiek zit, je wel degelijk je stem kan laten horen. De stemming voor een raadgevend referendum is het initiatief van slechts drie mensen. Zij bewijzen dat ook ‘gewone’ mensen invloed kunnen hebben op politiek, als de meerderheid het met ze eens is.
Raadgevend referendum
Hoewel dit referendum raadgevend is en de gemeente dus niet aan de uitslag gebonden is, hoop ik dat de gemeente met aanpassingen tegemoetkomt aan de wensen van de bewoners van Houten.
Lees hier het verslag dat Mirte schreef over haar stage bij Amnesty Houten!
Al eerder deden onder andere Anna, Tara en Jeroen hun MaS bij Amnesty Houten:
2014
- Anna van der Veen
"Ik heb heel veel plezier gehad in het sorteren en het verkopen van de boeken,
en dit jaar hebben we ook heel veel geld voor Amnesty opgehaald: 3096 euro.
Volgend jaar ga ik zeker weer meehelpen!"
Lees hier het verslag dat Anna schreef over haar stage bij Amnesty Houten!
2013
- Tara Fiechter
"Wel vind ik het belangrijk dat mensen weten wat er gaande is in de wereld. Door social media hebben jongeren veel contact met elkaar. Maar het zou goed zijn dat jongeren meer nadenken over wat er in Afrika of Zuid-Amerika gebeurt. Soms zijn jongeren iets te veel met zichzelf bezig. Ze moeten ook wat doen voor de samenleving."
Tara heeft later in het jaar op de Avond voor de Rechten van de Mens op 10 december ook nog verschillende (licht) klassieke werken van onder andere Chopin en Debussy op piano ten gehore gebracht.
Lees hier het verslag dat Tara schreef over haar stage bij Amnesty Houten!
2011
- Jeroen Bos
Ook Jeroen hielp bij de jaarlijkse boekenmarkt van Amnesty in Houten: flyeren en verkopen van boeken achter de kraam.
Casper over zijn MaS. (2023)
Mensenrechten
- Door Casper Louridtz, H3B
In 2022 deed ik voor mijn MaS mee aan een project voor Amnesty International. Als onderdeel van deze MaS schrijf ik hierbij dit stuk voor de schoolkrant over mensenrechten.
Tijdens deze MaS kwamen we elke week op dinsdag na school bijeen om te werken aan de stage. Wij bereidden een presentatie aan de brugklassen voor over Amnesty. We moesten hiervoor een PowerPoint presentatie maken, een kahoot maken, waarin we vragen stelden over mensenrechten met waar of niet waar vragen. Ook hebben we een Playlist gemaakt van muziek over mensenrechten. In het begin wist ik eigenlijk niet zoveel over Amnesty, maar dat is in de loop van deze stage erg veranderd. Ik heb geleerd dat Amnesty opkomt voor mensenrechten en voor mensen die onterecht vastzitten in de gevangenis en voor mensen die onterecht behandeld worden.
De Heemlanden maatschappelijke stage 2022
Vier havo 3 leerlingen hebben met onze begeleiding op vrijdag 9 december een les aan alle brugklassen gegeven. Over mensenrechten, Amnesty International en de Write for Rights actie . Zij schreven zelf ook kaarten en brieven.
Mirte over haar MaS. (2021)
Hallo, ik ben Mirte. Op dit moment zit ik in 3 VWO en ben ik bijna klaar met een stage van Amnesty. In mijn stage heb ik veel gedaan en geleerd. Dit verslag is een afsluiting daarvan.
Werkwijze
Het grootste gedeelte van mijn stage deed ik tijdens write for rights in december 2020. In 2020 was er natuurlijk het coronavirus en de maatregelen daartegen maakte dat veel acties van Amnesty moesten worden aangepast, zo ook write for rights. Die maatregelen hebben er voor gezorgd dat ik vooral contact heb gehad met de vrijwilligers van Amnesty via online meetings en e‑mail. Eens in de week was er een algemene online vergadering, daarin werd vastgesteld wat ik moest doen. Gedurende de week communiceerde we verder per e‑mail en heb ik zelfstandig verder gewerkt.
Tara over haar MaS. (2013)
"Ik ben Tara Fiechter. Voor de 4e VWO van het Cals Nieuwegein heb ik een deel van mijn MaS bij Amnesty gedaan.
Pianospelen, tekenen, festivals bezoeken, en koken zijn mijn hobby’s. Graag wil ik in Utrecht aan de universiteit studeren, misschien ook wel in het buitenland. Op school heb ik het naar mijn zin. De politiek volg ik redelijk, maar ik weet nog niet op wie ik stem. Wel vind ik het belangrijk dat mensen weten wat er gaande is in de wereld. Door social media hebben jongeren veel contact met elkaar. Maar het zou goed zijn dat jongeren meer nadenken over wat er in Afrika of Zuid-Amerika gebeurt. Soms zijn jongeren iets te veel met zichzelf bezig. Ze moeten ook wat doen voor de samenleving. Al is het de buren helpen, of ondersteunen in een ziekenhuis of een gehandicapteninstelling. En je moet er niets voor terug verwachten. Mijn moeder en tante doen ook vrijwilligerswerk. Door mijn stage ben ik nog positiever gaan denken over vrijwilligerswerk. En ik ben gaan zien dat mensenrechten belangrijk zijn. Zoals recht op onderwijs en vrijheid van meningsuiting.
In juni 2013 heb ik geholpen bij de Amnesty Boekenmarkt. Vooraf had ik een gesprek over Amnesty en thuis heb ik mij verdiept in een goed gevuld informatiepakket over Amnesty. Maar ik kende Amnesty ook al van een gastles op de basisschool.