Amnesty groep Houten
groep 337

 Mirte over haar MaS. (2021)

DSC03011 k

Hallo, ik ben Mirte. Op dit moment zit ik in 3 VWO en ben ik bijna klaar met een stage van Amnesty. In mijn stage heb ik veel gedaan en geleerd. Dit verslag is een afsluiting daarvan.

Werkwijze

Het grootste gedeelte van mijn stage deed ik tijdens write for rights in december 2020. In 2020 was er natuurlijk het coronavirus en de maatregelen daartegen maakte dat veel acties van Amnesty moesten worden aangepast, zo ook write for rights. Die maatregelen hebben er voor gezorgd dat ik vooral contact heb gehad met de vrijwilligers van Amnesty via online meetings en e‑mail. Eens in de week was er een algemene online vergadering, daarin werd vastgesteld wat ik moest doen. Gedurende de week communiceerde we verder per e‑mail en heb ik zelfstandig verder gewerkt.

Resultaat

Hoewel mijn stage vooral bedoeld was om dingen te leren, heb ik volgens mij ook wel wat kunnen doen voor Amnesty Houten. Ik heb een paar stukken geschreven voor de website, geholpen met een filmpje over write for rights voor Omroep Houten, het eerste schrijfpakket aan de burgemeester gegeven en een schrijfactie georganiseerd bij mijn klas. Daarnaast ben ik ook bij de algemene vergaderingen van Amnesty Houten aanwezig geweest en heb daar (soms) mijn mening en advies gegeven, waar ze hopelijk wat aan hadden.

Leermomenten

Ik heb veel geleerd van deze stage. Inhoudelijk veel over mensenrechten, maar ook over hoe je iets als write for rights organiseert. Daarnaast heb ik ervaring opgedaan met improviseren en veel geleerd op het gebied van mensen werven voor een actie. Van tevoren was ik heel bang dat ik mensen aan het storen was, maar dat veel erg mee. De meeste mensen zijn heel geïnteresseerd en vinden het leuk om bij te dragen aan het goede doel. Het grootste leermoment was voor mij toen mijn originele plan voor de schrijfactie niet door kon gaan en ik dat heel abrupt moest veranderen. Ik vind het moeilijk om me aan te passen als iets plotseling anders gaat dan ik gepland had, dat was even lastig. Maar achteraf gezien was het wel heel leerzaam en het nieuwe plan lukte erg goed.

 

Feedback

Ik vond de vrijwilligers van Amnesty Houten erg enthousiast en gemotiveerd in wat ze doen en dat is leuk. Ik kon dat goed zien toen ik het eerste schrijfpakket aan de burgemeester gaf. Er waren veel mensen van de organisatie gekomen en de bak voor de schrijfpakketten zag er prachtig uit. Soms was het wel een beetje onduidelijk wat ik moest doen en vooral hoe dat moest gebeuren. Ik vond dat af en toe best moeilijk te bedenken. Bijvoorbeeld toen ik de opdracht kreeg om een filmpje te maken waarin brieven voor write for rights geschreven werden. Dat moest behoorlijk snel geregeld worden, maar ik wist niet zo goed hoe ik dat zou moeten regelen. Misschien zouden jullie kunnen proberen daaraan te werken, al snap ik ook dat een stagiaire vrij nieuw was.


Voor de volgende stagiaires is er duidelijk wat er gedaan kan worden. Ik heb de PowerPoint daarover bekeken en het zag er leuk uit. Bij de meeste stages maak je dingen zoals een spel, quiz of een playlist over mensenrechten en speelt dat vervolgens met je klas. Ikzelf zou er moeite mee hebben om te moeten presenteren, want daar hou ik niet zo van, maar als je dat prima vindt, lijkt het me hartstikke leuk om te doen.


Kortom, ik vond het een leuke stage om te doen en ik hoop dat toekomstige stagiaires dat met me eens zullen zijn.