Amnesty groep Houten
groep 337

Schrijfacties

 

Amnesty International roept iedereen op om mee te doen aan haar schrijfacties. Iedere actie heeft een concrete schending van bepaalde mensenrechten als aanleiding. Eén of meer meestal met naam genoemde echte personen zijn het slachtoffer.   

De betrokken regering of overheidsinstantie wordt bij zulke acties aangesproken op haar verantwoordelijkheid, vaak als direct schuldig aan de schending, soms als nalatig, bij het voorkomen ervan of bij het optreden tegen de daders.

 

Het effect van deze acties is af en toe direct merkbaar. De betrokken persoon wordt vrijgelaten, de regering neemt maatregelen of start een onderzoek. Vaker is het effect niet meteen zichtbaar en lijkt de aangeschreven regering er zich er niets van aan te trekken.

 

Toch blijken de in grote aantallen ontvangen brieven op den duur indruk te maken. Vaak vertellen gevangenen na hun vrijlating dat ze al tijdens hun gevangenschap hoorden over de brieven, en dat daarna hun situatie wat beter werd. Soms voegen ze daar aan toe dat ze zelf moed geput hadden uit de wetenschap dat mensen ver weg zich bij hun lot betrokken toonden.

Zie ook hierboven de video van Amnesty Internationale 'Write a letter change a life'.

 

Hoe kunt u meedoen?

brievenDe groep Houten verspreidt bijna maandelijks voorbeeldbrieven. Je kunt onze coördinator Ferdinand Hoogwoud vragen om éénmalige toezending van voorbeeldbrieven of je kunt je opgeven als vaste deelnemer. Je ontvangt de voorbeeldbrieven per e-mail. Er zijn geen kosten aan verbonden. 

 

De brieven zijn verzendklaar: je kunt dus ook volstaan met ondertekenen en toevoegen van je eigen adres als afzender. Maar je kunt ze ook gebruiken als basis voor een eigen brief. Je kunt de set brieven downloaden, zie de  informatie bij de nu lopende schrijfacties

 

De brieven zijn afkomstig van Amnesty Nederland en enigszins bewerkt, maar met zorgvuldigheid tot stand gekomen. Als je vragen of opmerkingen hebt, schroom dan niet om onze coördinator te benaderen: schrijfacties@houten.amnesty.nl

 

Hier kun je de informatie bij de nu lopende schrijfacties bekijken. Je kunt ook vanuit die pagina de brieven downloaden.

 

Hier vind je informatie rondom verzending en frankering.