Groep 337

 

Informatie bij de schrijfacties

 

Houten, januari 2020

Goedendag beste mensen!

 

Zal het nieuwe jaar nieuwe dingen brengen? Nieuwe verhoudingen in de wereld waardoor er meer begrip is, minder geweld, mensen tot hun recht kunnen komen? We kunnen vermoeden van niet, we kunnen bang zijn van niet, we kunnen een andere kant op kijken, we kunnen … We kunnen schrijven!

 

Elke brief die geschreven wordt is er één, maar wereldwijd zijn het er tienduizenden! En dat geeft druk en maakt indruk, en het mag slachtoffers en ons hoopvol maken: wij zijn niet alleen! Daarom: hou vol en schrijf, alsjeblieft!

 

In de tweede week van maart is er weer de Amnesty Collecteweek. Doet u al mee? Contant, per smartphone, digitaal, volgens mij kan het allemaal! En collectant zijn is ook mogelijk.

 

Voorafgaand aan de collecteweek organiseren wij op maandag 2 maart in Theater Aan de Slinger een ‘mensenrechtendialoog’ aan de hand van een documentaire over discriminatie tegenover Nederlandse jongeren. In de volgende zending meer hier over.

 

Een hartelijke groet,

 

Ferdinand Hoogewoud

 

_____________________________________________________________________________________________________________

Voor nieuwe briefschrijvers:


Print de brieven uit, eventueel een tweede voor de ambassade.
• Dateer en onderteken deze.
• Frankeer de enveloppe.

 

* De brieven zijn afkomstig van Amnesty Nederland en enigszins bewerkt. Maar met zorgvuldigheid tot stand gekomen. Als je vragen of opmerkingen hebt, schroom dan niet om mij te benaderen.
* Voor de brieven naar het buitenland is de Internationaal-zegel nodig met de aanduiding ‘luchtpost’.

_____________________________________________________________________________________________________________

 

  • Irak

Mensenrechtenadvocaat opgepakt en verdwenen

De 29-jarige advocaat Ali Jaseb Hattab al-Heliji is op 8 oktober ontvoerd. Twee dagen voor zijn verdwijning bedreigden mannen van de Irakese veiligheidsdienst hem. Ze zeiden dat hij moest ophouden met zich uit te spreken op Facebook over de vele demonstranten die gedood zijn tijdens de massaprotesten die begin oktober in Irak uitbraken.

 

In de val gelokt

Ali al-Heliji kreeg op 8 oktober een telefoontje van een vrouw die met hem wilde afspreken. Al-Heliji dacht dat het om een nieuwe zaak ging. Maar meteen nadat ze elkaar hadden getroffen stopten er twee zwarte pick-up trucks met gewapende mannen. De mannen zijn vermoedelijk onderdeel van een tak van het Irakese leger. Ze trokken Ali bij zijn auto vandaan en reden met hem weg. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen.

 

Landelijke protesten

In Irak gaan mensen sinds begin oktober massaal de straat op. Ze eisen betere basisvoorzieningen en een einde aan de corruptie in het land. De autoriteiten zetten buitensporig geweld in om de protesten de kop in te drukken, waaronder traangas en sluipschutters. Activisten, advocaten en journalisten worden mishandeld of opgepakt, of ze verdwijnen. Er zijn al 400 mensen omgekomen en meer dan 18.000 mensen raakten gewond.

 

Stuur eventueel een kopie van je brief naar:

Ambassadeur van de Republiek Irak

Z.E. de heer Hisham Al Alawi

Johan De Wittlaan 16

2517 JR Den Haag

 

 

  • Rusland

6 jaar cel voor jonge activisten

Yan Sidorov en Vladislav Mordasov wilden op 5 november 2017 op de stoep van een overheidsgebouw in Rostov aandacht vragen voor honderden inwoners die hun huizen verloren bij een grote brand eerder dat jaar. Tijdens hun voorbereidingen pakte de politie hen op. Op 4 oktober 2019 veroordeelde een rechter beide activisten tot 6 jaar in een streng strafkamp voor ‘een poging tot het organiseren van massarellen’.

 

Verzonnen aanklachten

Een derde man,Viacheslav Shashmin, werd op 5 november 2017 ook gearresteerd, op enige afstand van het overheidsgebouw. Hij beweert Sidorov en Mordasov niet te kennen en niet te hebben deelgenomen aan hun vreedzaam protest. Toch kreeg hij een voorwaardelijke straf van 3 jaar opgelegd omdat hij volgens de rechter zou hebben willen deelnemen aan massarellen.

 

Marteling om bekentenis los te krijgen

Yan Sidorov en Vladislav Mordasov zeggen tijdens hun voorarrest te zijn gemarteld. Zij moesten bekennen dat ze van plan waren een gewelddadig protest te organiseren. Tijdens de hoorzitting weigerde een derde van de getuigen hun eerdere getuigenis te bevestigen, omdat ze deze onder dwang zouden hebben afgelegd.

  

Stuur eventueel een kopie van je brief naar:

Ambassadeur van de Russische Federatie

H.E. Mr. Alexander Vasilievich Shulgin

Andries Bickerweg 2

2517 JP Den Haag

 

 

  • Colombia

Medewerkers mensenrechtenorganisatie bedreigd

Sinds augustus worden medewerkers van de Colombiaanse mensenrechtenorganisatie dhColombia thuis en op kantoor in de gaten gehouden door onbekende mannen. Een van de werknemers is zelfs met de dood bedreigd.

 

Bedreigd vanwege werk

dhColombia is een organisatie die juridische hulp verleend aan slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Ook behandelen ze zaken waarbij hoge ambtenaren van het leger en de overheid betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen. Dat ligt zeer gevoelig. Vanwege hun werk worden medewerkers en hun familie voortdurend bedreigd. Slechts een medewerker krijgt van de overheid bescherming.

 

Overheid moet meer bescherming bieden

In oktober vroeg de organisatie bij de autoriteiten om meer bescherming van hun werknemers. Ze willen twee beveiligers voor persoonlijke beveiliging, een auto en beveiliging van hun hoofdkantoor. Maar de overheidsinstantie die hiervoor verantwoordelijk is heeft tot op heden geen maatregelen getroffen.

 

Stuur eventueel een kopie van je brief aan:

Ambassadeur van de Republiek Colombia

H.E. Mr. Alvaro Andres Motta Navas

Groot Hertoginnelaan 14

2517 EG Den Haag

 


U kunt ook de set brieven ineens downloaden. Desgewenst selecteert u welke van de brieven u uitprint om te versturen. Allemaal kan natuurlijk ook......

 

Klik hier voor informatie over frankering en verzending. 


 

Algemeen

De brieven zijn afkomstig van Amnesty Nederland en enigszins bewerkt, maar met zorgvuldigheid tot stand gekomen. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, schroom dan niet om Ferdinand Hoogewoud te benaderen.

 

Als u wilt kunt u een kopie van de brief die u aan de autoriteiten stuurt, aan de ambassade van het betreffende land zenden. Veelal zijn ambassades verplicht om over ingekomen brieven naar onderwerp te rapporteren aan hun ministeries. Ook op die wijze worden autoriteiten dan op de hoogte gesteld van de situaties die in de brieven aan de orde komen. Zie hierboven voor de adressen.