Groep 337

Informatie bij de schrijfacties

 

Houten, oktober 2019

Beste boeren, burgers en buitenlui!

 

Boeren laten van zich spreken, ontmoeten veelal sympathie van burgers. Buitenlui vinden misschien dat er een geurtje

omheen hangt …

 

Klimaatactivisten, van jong tot oud, trekken de aandacht!

 

Maar de stille brievenschrijvers gaan ondertussen ook door: wij dus!

 

We gaan weer de hele wereld over, van Cuba via Equatoriaal-Guinea naar Bangladesh. In Cuba gaat het om de intimidatie van een journalist, in Bangladesh discriminatie van een bevolkingsgroep en in Equatoriaal-Guinea om een mensenrechtenactivist. Mensen die hier in Nederland voor Trouw zouden schrijven, van Surinaamse afkomst die aan de Universiteit van Utrecht zou willen inschrijven, op het kantoor van Amnesty zou werken, of zich zou inzetten voor vluchtelingen in Houten ….

 

Situaties waar wij iets aan kunnen doen: schrijven! Dank!

 

Een hartelijke groet,

Ferdinand Hoogewoud

 

_____________________________________________________________________________________________________________

Voor nieuwe briefschrijvers:


Print de brieven uit, eventueel een tweede voor de ambassade.
• Dateer en onderteken deze.
• Frankeer de enveloppe.

 

* De brieven zijn afkomstig van Amnesty Nederland en enigszins bewerkt. Maar met zorgvuldigheid tot stand gekomen. Als je vragen of opmerkingen hebt, schroom dan niet om mij te benaderen.
* Voor de brieven naar het buitenland is de Internationaal-zegel nodig met de aanduiding ‘luchtpost’.

_____________________________________________________________________________________________________________

 

  • Cuba

Journalist opgepakt voor ‘ongehoorzaamheid’

De Cubaanse journalist Roberto de Jesús Quiñones Haces is veroordeeld tot een jaar cel voor ‘verzet’ en ‘ongehoorzaamheid’. Roberto werkt bij de nieuwssite Cubanet. Onafhankelijke journalisten zijn in Cuba regelmatig het slachtoffer van willekeurige toepassing van onduidelijke wetgeving. Zij worden geïntimideerd, gevangengezet en hun websites geblokkeerd door de autoriteiten.

 

Veroordeeld zonder hoorzitting

Roberto de Jesús Quiñones Haces zegt dat hij al sinds 2015 af en toe zomaar wordt opgepakt. Afgelopen april gebeurde het weer en sloegen agenten hem daarbij. Na zijn vrijlating deed hij aangifte. In augustus werd hij veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Op 11 september werd hij opgepakt om zijn straf uit te zitten.

 

Vrijheid van meningsuiting

In Cuba worden activisten en journalisten steeds vaker geïntimideerd, gestraft en opgesloten voor misdrijven die niet in overeenstemming zijn met het internationale recht of die al tientallen jaren in Cuba worden gebruikt om kritische stemmen het zwijgen op te leggen. Een onafhankelijke rechterlijke macht ontbreekt.

 

 

Stuur eventueel een kopie van je brief naar:

Ambassade van de Republiek Cuba

H.E. mevrouw Soraya Elena Alvarez Nuñez

Scheveningseweg 9

2517 KS Den Haag

 

 

  • Bangladesh

Student geschorst vanwege afkomst

Op 6 september schorste de Cox’s Bazar universiteit in Bangladesh de 20-jarige student Rohima Akter Khushi vanwege haar Rohingya-identiteit. Rohima studeerde rechten en zat al in het tweede semester. Nu zit ze thuis en is ze depressief geworden. Haar huis voelt aan als een gevangenis.

 

Wat kun jij doen?

Schrijf een brief aan de autoriteiten in Bangladesh. Roep hen op de schorsing van Rohima Akter Khushi onmiddellijk op te heffen zodat ze haar studie kan afronden.

 

Afkomst

Rohima Akter Khushi (20) is geboren in een Rohingya-vluchtelingenkamp in Bangladesh. Ze is een van de weinige jonge Rohingya-vrouwen die het tot het hoger onderwijs schopte. Een internationale nieuwszender maakte daar een video over. Daarna schorste de universiteit haar omdat zij Rohingya is.

Rohima is geschorst omdat volgens de regering van Bangladesh geen enkele Rohingya aan een universiteit mag studeren. Hiermee schendt Bangladesh het Internationaal verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten. Dat stelt dat iedereen, zonder discriminatie, recht heeft op onderwijs.

 

 

Stuur eventueel een kopie van je brief naar:

Ambassade van de Volksrepubliek Bangladesh

Z.E. de heer Sheikh Mohammed Belal

Badhuisweg 77

2587CD Den Haag

 

 

  • Equatoriaal-Guinea

Geef activist Joaquín Elo Ayeto medische hulp

Mensenrechtenverdediger Joaquín Elo Ayeto uit Equatoriaal-Guinea heeft dringend medische hulp nodig in de gevangenis. Op 5 augustus deed zijn advocaat een verzoek bij de rechter voor een onmiddellijke overplaatsing naar het ziekenhuis. Hierop is nog steeds geen antwoord gekomen.

 

Wat kun jij doen?

Schrijf naar de autoriteiten van Equatoriaal-Guinea. Roep hen op Joaquín Elo Ayeto onmiddellijk medische hulp te geven.

 

Opgepakt voor mensenrechtenwerk

Op 25 februari 2019 werd Joaquín Elo Ayeto voor de derde keer gearresteerd. Hij zou informatie hebben over een plot om de president te vermoorden. Omdat de aanklachten tegen hem telkens veranderen lijkt het erop dat hij wordt gestraft omdat hij lid is van de oppositiepartij CPDS en werkt voor een mensenrechtenorganisatie. Tijdens zijn voorarrest werd Joaquín in de cel gemarteld. In de rechtbank liet hij zijn verwondingen zien, maar de rechter weigerde ernaar te kijken.

 

Medische hulp is nu nodig

Joaquín mag zijn familie en advocaat al enkele weken niet zien. Er zijn grote zorgen omdat zijn gezondheid hard achteruitgaat. Hij heeft al weken last van ernstige diarree en hoge koorts. Ook heeft hij symptomen van malaria.

 

 

Stuur eventueel een kopie van je brief aan:

Ambassade van de Republiek Equatoriaal-Guinee

Z.E. de heer Carmelo NVONO NCÁ

Place Guy d'Arezzo 6

1180 Brussel

België

 


U kunt ook de set brieven ineens downloaden. Desgewenst selecteert u welke van de brieven u uitprint om te versturen. Allemaal kan natuurlijk ook......

 

Klik hier voor informatie over frankering en verzending. 


 

Algemeen

De brieven zijn afkomstig van Amnesty Nederland en enigszins bewerkt, maar met zorgvuldigheid tot stand gekomen. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, schroom dan niet om Ferdinand Hoogewoud te benaderen.

 

Als u wilt kunt u een kopie van de brief die u aan de autoriteiten stuurt, aan de ambassade van het betreffende land zenden. Veelal zijn ambassades verplicht om over ingekomen brieven naar onderwerp te rapporteren aan hun ministeries. Ook op die wijze worden autoriteiten dan op de hoogte gesteld van de situaties die in de brieven aan de orde komen. Zie hierboven voor de adressen.