Groep 337

 

Informatie bij de schrijfacties

 

Houten, april 2020

Goedendag beste mensen!

 

Anderhalve meter-samenleving: went het al?! Er zullen heel wat gevangenen zijn die graag anderhalve meter ruimte zouden willen hebben!

 

In huis blijven: went het al? Er zullen heel wat daklozen en sloppenwijkbewoners zijn die graag een huis zouden willen hebben om in te blijven!

 

Alleen digitaal onderwijs en misschien zo direct halve dagen naar school? Went het al? Er zullen heel wat kinderen op de wereld zijn die gráág onderwijs zouden willen hebben, al is het digitaal en al is het halve dagen!

 

Brieven en kaarten schrijven, het gebeurt volop! Vaak kan ik met moeite nog de mijne in de brievenbus krijgen. Zullen we dan ook deze maand weer onze Amnesty-brieven er aan toevoegen? Het is hard nodig!

 

Of de Boekenmarkt van 11 juli doorgaat is nog onbekend, we hopen voor het eind van deze maand te beslissen.

 

Een hartelijke groet,

 

Ferdinand Hoogewoud

 

_____________________________________________________________________________________________________________

Voor nieuwe briefschrijvers:


Print de brieven uit, eventueel een tweede voor de ambassade.
• Dateer en onderteken deze.
• Frankeer de enveloppe.

 

* De brieven zijn afkomstig van Amnesty Nederland en enigszins bewerkt. Maar met zorgvuldigheid tot stand gekomen. Als je vragen of opmerkingen hebt, schroom dan niet om mij te benaderen.
* Voor de brieven naar het buitenland is de Internationaal-zegel nodig met de aanduiding ‘luchtpost’.

_____________________________________________________________________________________________________________

 

  • Goed Nieuws

Chinese mensenrechtenadvocaat Wang Quanzhang vrijgelaten, maar niet vrij
De Chinese mensenrechtenadvocaat Wang Quanzhang is na viereneenhalf jaar gevangenschap vrijgelaten. Hoewel zijn vrijlating goed nieuws is, is de kans groot dat de Chinese overheid hem vanaf nu in de gaten zal houden. Ook kan hij niet terugkeren naar zijn huis, waar zijn vrouw en jonge kind op hem wachten. Amnesty roept China op Wang echt in vrijheid te laten leven.

 

Wang kreeg van de gevangenisautoriteiten te horen dat hij niet terug mocht keren naar Beijing, de stad waar zijn gezin woont. Hij moet in Ji’nan blijven, waar de overheid hem constant in de gaten houdt en van waaruit hij niet vrij mag reizen. Zijn zus werd al gewaarschuwd hem niet op te halen uit de gevangenis.

 

 

 

  • Rusland

Activist vervolgd om tekening vrouwelijk lichaam
De Russische kunstenares en activiste Yulia Tsvetkova wordt beschuldigd van het ‘maken en verspreiden van pornografische materialen’. Tsvetkova, die zich inzet voor vrouwenrechten en LHBTI’ers, had op sociale media tekeningen geplaatst van het naakte vrouwelijk lichaam. Indien schuldig bevonden, kan ze tot 6 jaar gevangenisstraf krijgen. Absurd.

 

Huisarrest
In afwachting van haar proces zat Tsvetkova sinds november 2019 onder huisarrest. Ze mocht zelfs niet voor een behandeling naar de tandarts. De rechter herriep haar huisarrest op 16 maart maar ze mag haar woonplaats niet verlaten.

 

‘Homopropaganda’
Er loopt nog een tweede aanklacht tegen haar vanwege een tekening van twee gezinnen: een met twee moeders en een met twee vaders. Die plaatste ze online met de titel ‘Het gezin is waar liefde is. Steun LHBTI+-gezinnen’. Volgens de autoriteiten overtrad ze hiermee de wet tegen ‘homopropaganda’.

 

 

 

Stuur eventueel een kopie van je brief naar:

Ambassade van de Russische Federatie
Z.E. de heer Alexander Vasilievich Shulgin
Andries Bickerweg 2
2517 JP Den Haag

 

 

  • Guinee

Activisten voor democratie vervolgd
Op 6 maart hielden Ibrahima Diallo en Sekou Koundono een persconferentie. Zij beschuldigden daarin de directeur van een speciale politie-eenheid van afluisterpraktijken en marteling en andere vormen van mishandeling. Een dag later werden ze opgepakt. Ze worden vervolgd voor verzonnen aanklachten zoals het beledigen van een overheidsfunctionaris en het verspreiden van informatie die de openbare veiligheid bedreigt. Op 13 maart kwamen ze vrij in afwachting van hun rechtszaak.

 

Wat kun jij doen?
Schrijf naar de Guinese minister van Justitie. Roep hem op de aanklachten tegen Ibrahima Diallo en Sekou Koundono onmiddellijk te laten vallen.

 

Opgepakt vanwege activisme
Ibrahima Diallo en Sekou Koundono zijn lid van het Nationale Front voor de Verdediging van de Grondwet (FNDC). Dat is een coalitie van non-gouvernementele organisaties en oppositiepartijen die in oktober 2019 werd opgericht om te protesteren tegen mogelijke aanpassing van de Guinese grondwet. Veel deelnemers aan de protesten en omstanders werden gedood. Ook waren er vele arrestaties. Diallo en Koundono werden eerder, eind oktober, veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf vanwege hun betrokkenheid bij de protesten.

 

 

Stuur eventueel een kopie van je brief naar:

Ambassade van Guinee
Z.E. de heer Ousmane Sylla
Boulevard Auguste Reyers 108
1030 Brussel
België

 

 

  • Myanmar

Update schrijfactie Myanmar: dichters achter de tralies
Zes leden van de satirische dichtgroep Peacock Generation zitten celstraffen uit van tussen de twee en drie jaar. Ze zijn opgepakt voor een optreden waarin ze kritiek uitten op het Myanmarese leger.

 

Wat kun jij doen?
Schrijf naar de autoriteiten in Myanmar. Roep hen op de vastgezette leden van de Peacock Generation onmiddellijk vrij te laten en hen niet verder te vervolgen.

 

Repressieve wetgeving
De zes dichters werden in april en mei 2019 opgepakt nadat ze Thangyat hadden opgevoerd. Thangyat is een traditionele en gerespecteerde kunstvorm in Myanmar waarin dichtkunst, komedie en muziek samenkomen. De dichters droegen tijdens hun optreden uniformen en uitten kritiek op het leger. Het is absurd om hun optreden te zien als een gevaar voor het Myanmarese leger. Toch werden de Peacock-leden in oktober en november veroordeeld voor onder meer het aanzetten tot muiterij van soldaten. De Peacock-leden werden aangeklaagd onder wetgeving die de Myanmarese autoriteiten vaak gebruiken om de vrijheid van meningsuiting in te perken en activisten vast te zetten.

 

Update: op 17 februari kregen drie leden een half jaar extra celstraf voor ‘online laster’ omdat ze een video van hun optreden op Facebook plaatsten. Andere leden riskeren ook extra straffen.

 

 

Stuur eventueel een kopie van je brief aan:

Ambassade van de Unie van Myanmar
His Excellency Mr. Soe Lynn Han
Boulevard Général Wahis 9
1030 Brussel
België

 

 


U kunt ook de set brieven ineens downloaden. Desgewenst selecteert u welke van de brieven u uitprint om te versturen. Allemaal kan natuurlijk ook......

 

Klik hier voor informatie over frankering en verzending. 


 

Algemeen

De brieven zijn afkomstig van Amnesty Nederland en enigszins bewerkt, maar met zorgvuldigheid tot stand gekomen. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, schroom dan niet om Ferdinand Hoogewoud te benaderen.

 

Als u wilt kunt u een kopie van de brief die u aan de autoriteiten stuurt, aan de ambassade van het betreffende land zenden. Veelal zijn ambassades verplicht om over ingekomen brieven naar onderwerp te rapporteren aan hun ministeries. Ook op die wijze worden autoriteiten dan op de hoogte gesteld van de situaties die in de brieven aan de orde komen. Zie hierboven voor de adressen.