Groep 337

 

Informatie bij de schrijfacties

 

Houten, oktober 2020

Goedendag sympathisanten!
 
Het brievenschrijven heeft zes maanden stil gelegen. Lagen de mensenrechtenschendingen ook maar eens stil ....... Of het nu om Wit-Rusland, Lesbos, Jemen gaat: figuurlijke en letterlijke kanonnen blijven afgaan; helaas. Wij blazen een beetje, maar niet minder essentieel, terug: we schrijven brieven. Hoopgevend voor wie wij schrijven, hoopgevend voor onszelf enhoopgevend voor de wereld.
Help je weer dit levend te houden? Dank!
 
Onze andere activiteiten liggen praktisch stil: een afgebroken collecte, geen Boekenmarkt en geen deelname aan de Activiteitenmarkt, geen scholenwerk, misschien nog iets rond 10 December.

 

Een hartelijke groet,

 

Ferdinand Hoogewoud

 

_____________________________________________________________________________________________________________

Voor nieuwe briefschrijvers:


Print de brieven uit, eventueel een tweede voor de ambassade.
• Dateer en onderteken deze.
• Frankeer de enveloppe.

 

* De brieven zijn afkomstig van Amnesty Nederland en enigszins bewerkt. Maar met zorgvuldigheid tot stand gekomen. Als je vragen of opmerkingen hebt, schroom dan niet om mij te benaderen.
* Voor de brieven naar het buitenland is de Internationaal-zegel nodig met de aanduiding ‘luchtpost’.

_____________________________________________________________________________________________________________

 

  • Goed Nieuws

Narges Mohammadi in Iran vrijgelaten

Amnesty International is verheugd dat Narges Mohammadi in Iran vervroegd is vrijgelaten. Ze was in 2016 tot 16 jaar gevangenisstraf veroordeeld nadat ze actievoerde tegen de doodstraf.

Mohammadi is een vooraanstaande Iraanse mensenrechtenverdediger die al eerder gevangenzat vanwege haar vreedzame inzet voor de mensenrechten. Ze zat nu een gevangenisstraf van 16 jaar uit, onder meer omdat ze actievoerde tegen de doodstraf en omdat ze deelnam aan vreedzame protesten tegen zuuraanvallen op vrouwen.

 

Geen medische zorg

Mohammadi lijdt aan longembolie en heeft neurologische problemen die epileptische aanvallen en tijdelijke verlammingen veroorzaken. Toch kreeg ze niet de medische zorg die ze nodig had. Ook toen ze symptomen van besmetting met het coronavirus had, bleef medische hulp uit. Ze werd wel getest, maar kreeg de uitslag daarvan niet te horen. Ook werd haar lange tijd het contact met haar twee jonge kinderen verboden.

 

‘Gevaar voor nationale veiligheid’

Narges Mohammadi werd in mei 2015 opgepakt. Het jaar erop werd ze tot 16 jaar cel veroordeeld. Volgens de autoriteiten zou ze  lid zijn van een illegale organisatie en de nationale veiligheid in gevaar brengen. Mohammadi  is verbonden aan het Iraanse Centrum voor Mensenrechtenverdedigers en voerde samen met andere activisten actie voor meer respect voor de mensenrechten in Iran. Ze ontving voor haar werk meerdere internationale prijzen. Toen de Iraanse Nobelprijswinnares Shirin Ebadi in 2010 de Felix Ermacora Human Rights Award won, droeg ze deze op aan Mohammadi. ‘Deze dappere vrouw verdient deze prijs meer dan ik’, zei ze.

 

‘Ik zal mijn stem blijven verheffen’

Eind december 2019 schreef Narges Mohammadi: ‘Om mij het zwijgen op te leggen, heeft de Islamitische Republiek me geen enkele gewelddadige actie bespaard. Ze veroordeelden me tot een lange gevangenisstraf en ontzegden me het contact met mijn kinderen - zelfs hun stem aan de telefoon mocht ik niet horen - ze verbanden me, sloegen me, beledigden me en vielen mijn waardigheid aan… Wat me overeind houdt is mijn liefde voor de trotse en gekwelde mensen in mijn  land en voor de idealen van gerechtigheid en vrijheid. Tot ik mijn laatste adem uitblaas, zal ik niet ophouden te spreken over gerechtigheid, zal ik mijn stem verheffen tegen onderdrukking, zal ik degenen verdedigen die gerechtigheid en vrijheid willen en zal ik om duurzame vrede blijven vragen.’

 

 

  • Guatemala

Landrechtenactivist achter tralies

Bernardo Caal Xol verzet zich sinds 2015 tegen de bouw van waterkrachtcentrales op het grondgebied van inheemse Maya-gemeenschappen in het noorden van Guatemala. En dus tegen de plannen van het ministerie van Energie en Mijnbouw. De autoriteiten startten daarom een lastercampagne tegen hem. Zij beschuldigden hem onterecht van diefstal met geweld. Eind 2018 veroordeelde een rechter Bernardo Caal Xol tot ruim zeven jaar cel, op grond van valse aanklachten.

 

Wat kun jij doen?

Schrijf naar de Guatemalteekse ambassadeur in Nederland. Roep hem op bij de autoriteiten in Guatemala aan te dringen op vrijlating van Bernard Caal Xol.

 

Inheemse gemeenschappen stemden tegen

Bernardo Caal Xol stapte in 2015 namens 56 Maya Q’eqchi’-gemeenschappen naar de rechter, omdat de bouw van de waterkrachtcentrales was gestart zonder hen te informeren en te raadplegen. Het hooggerechtshof van Guatemala oordeelde in 2017 dat op grond van internationale afspraken de inheemse gemeenschappen geconsulteerd moesten worden over de bouwplannen. Meer dan 26.000 mensen stemden vervolgens tegen de bouw. Maar de autoriteiten erkenden de uitkomst van de stemming niet. De bouw ging door.

Landrechten- en milieuactivisten in Guatemala krijgen voortdurend te maken met geweld en lastercampagnes. Veel van hen worden onterecht aangeklaagd of vervolgd zodat ze hun werk niet meer kunnen of durven doen. 

 

 

  • Filipijnen

Onderzoek valse beschuldigingen tegen Tacloban 5

Vijf Filipijnse activisten worden ten onrechte beschuldigd van het bezit van vuurwapens en explosieven. De Tacloban 5 zeggen dat de politie die zelf in hun kantoren heeft gelegd.

 

Wat kun jij doen?

Schrijf naar de autoriteiten in de Filipijnen. Roep hen op om de beschuldigingen tegen de Tacloban 5 te onderzoeken.

 

Valse beschuldigingen tegen de Filipijnse activisten Tacloban 5

De Filipijnse politie valt vaak binnen bij activisten en zegt dan dat er illegale wapens en explosieven zijn gevonden. Maar die hebben ze er dan zélf neergelegd. Dit overkwam ook Frenchie Mae Cumpio, Mariel Domequil, Marissa Cabaljao, Mira Legion en Alexander Philip Abinguna uit de stad Tacloban. Ze zetten zich in voor onafhankelijke journalistiek, mensenrechten en het milieu.

De politie viel begin februari binnen in hun kantoren en ze moesten onder bedreiging van vuurwapens de ruimtes verlaten. Daarna doorzocht de politie de kantoren en ‘vond’ wapens en explosieven. De Tacloban 5 hebben de rechter gevraagd om het huiszoekingsbevel – en daarmee het ‘bewijs’ – ongeldig te verklaren. Maar de rechter ging niet in op hun verzoek.

 

 

Stuur eventueel een kopie van je brief naar:

Ambassade van de Republiek der Filipijnen

Z.E. de heer Jaime Victor Badillo Ledda

Laan Copes Van Cattenburch 125

2585 EZ Den Haag

 

 

  • Cambodja

 

Laat activist Wanchalearm Satsaksit vrij!

De Thaise activist Wanchalearm Satsaksit werd door onbekenden ontvoerd uit zijn appartement in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Hij protesteerde online tegen de Thaise regering. Die klaagde hem daarvoor aan, terwijl Wanchalearm alleen maar gebruik maakte van het recht op vrije meningsuiting.

 

Wat kun jij doen?

Schrijf naar de autoriteiten in Cambodja. Roep hen op om Wanchalearm Satsaksit onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

 

Thaise activisten in het buitenland verdwenen en vermoord

Sinds de militairen in 2014 de macht in Thailand overnamen, weken veel pro-democratie-activisten uit naar buurlanden als Cambodja. Wanchalearm Satsaksit dacht dat hij veilig was in Phnom Penh, en postte kritische berichten in een Facebookgroep die zich verzet tegen de Thaise regering. Maar tijdens een telefoontje met zijn familie zei hij plotseling dat hij niet meer kon ademhalen. Op beelden van een beveiligingscamera is te zien hoe een zwarte Toyota Highlander SUV bij zijn woning wegrijdt.

In de afgelopen jaren zijn minstens acht Thaise activisten en oppositieleden in buurlanden verdwenen of vermoord. De Thaise overheid had herhaaldelijk om hun uitlevering gevraagd.

 

 

Stuur eventueel een kopie van je brief aan:

Ambassade van het Koninkrijk Cambodja

Z.E. de heer Ambassador Piseth Nom

Avenue de Tervuren 264 A

1150 Brussel

België

 

 


U kunt ook de set brieven ineens downloaden. Desgewenst selecteert u welke van de brieven u uitprint om te versturen. Allemaal kan natuurlijk ook......

 

Klik hier voor informatie over frankering en verzending. 


 

Algemeen

De brieven zijn afkomstig van Amnesty Nederland en enigszins bewerkt, maar met zorgvuldigheid tot stand gekomen. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, schroom dan niet om Ferdinand Hoogewoud te benaderen.

 

Als u wilt kunt u een kopie van de brief die u aan de autoriteiten stuurt, aan de ambassade van het betreffende land zenden. Veelal zijn ambassades verplicht om over ingekomen brieven naar onderwerp te rapporteren aan hun ministeries. Ook op die wijze worden autoriteiten dan op de hoogte gesteld van de situaties die in de brieven aan de orde komen. Zie hierboven voor de adressen.