Amnesty groep Houten
groep 337

Tara over haar MaS. (2013)

 

"Ik ben Tara Fiechter. Voor de 4e VWO van het Cals Nieuwegein heb ik een deel van mijn MaS bij Amnesty gedaan.

 

Pianospelen, tekenen, festivals bezoeken, en koken zijn mijn hobby’s. Graag wil ik in Utrecht aan de universiteit studeren, misschien ook wel in het buitenland. Op school heb ik het naar mijn zin. De politiek volg ik redelijk, maar ik weet nog niet op wie ik stem. Wel vind ik het belangrijk dat mensen weten wat er gaande is in de wereld. Door social media hebben jongeren veel contact met elkaar. Maar het zou goed zijn dat jongeren meer nadenken over wat er in Afrika of Zuid-Amerika gebeurt. Soms zijn jongeren iets te veel met zichzelf bezig. Ze moeten ook wat doen voor de samenleving. Al is het de buren helpen, of ondersteunen in een ziekenhuis of een gehandicapteninstelling. En je moet er niets voor terug verwachten. Mijn moeder en tante doen ook vrijwilligerswerk. Door mijn stage ben ik nog positiever gaan denken over vrijwilligerswerk. En ik ben gaan zien dat mensenrechten belangrijk zijn. Zoals recht op onderwijs en vrijheid van meningsuiting. 

 

In juni 2013 heb ik geholpen bij de Amnesty Boekenmarkt. Vooraf had ik een gesprek over Amnesty en thuis heb ik mij verdiept in een goed gevuld informatiepakket over Amnesty. Maar ik kende Amnesty ook al van een gastles op de basisschool.

Mijn MaS voor Amnesty bestond uit:

  • Het sorteren van boeken voor de boekenmarkt en later het verkopen. Mijn taak werd vriendelijk uitgelegd door de coördinator. In een grote schuur in Schalkwijk moesten stapels boeken naar onderwerp en genre worden gesorteerd. Leuk was dat het eerste boek dat ik pakte heette: 'Het huis op Tara Road'; grappig want Tara is mijn naam.
  • Op de verkoopdag hielp ik met het opzetten van de boekenmarktkramen. Het tillen van de dozen boeken was best zwaar, maar ook een goede oefening voor je armspieren.
  • Daarna moest ik helpen met afrekenen. We hadden een recordbedrag opgehaald.

 

De organisatie en vrijwilligers waren erg vriendelijk en waardeerden het enorm dat je hielp. Prachtig dat zij doen voor de rechten van de mens. Sommigen doen dit al jaren en steken er veel tijd in. Kortom: ik heb het naar mijn zin gehad tijdens de stage uren bij de afdeling Houten van Amnesty International. Het was leuk om de sfeer te proeven.

Graag help ik ook in 2014 mee. Maar eerst geef ik een piano uitvoering op de 'Avond voor Mensenrechten' rondom 10 december, de Dag van de Mensenrechten."  (Tara Fiechter)