Groep 337

 

Decemberacties

universele-verklaring-rechten-mens1

Traditiegetrouw vraagt Amnesty International in de maand december extra aandacht voor de mensenrechten, om stil te staan bij 10 december. Op die dag is in 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de mens door de Verenigde Naties aangenomen. Een intentieverklaring waarin de ratificerende mogendheden beloofden de mensenrechten te respecteren te waarborgen en te handhaven.

 

Wist je dat er wereldwijd jaarlijks rond 10 december, de Internationale dag van de Rechten van de Mens, miljoenen brieven worden geschreven voor mensen die onterecht vastzitten, bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Dat dat helpt bewijst wat Magai uit Zuid-Sudan schreef, nadat 765.000 brieven over zijn ten onrechte terdoodveroordeling werden geschreven: "Heel veel dank. Ik heb er geen woorden voor. Jullie hebben geen idee hoe blij ik ben."

 

Ook de groep Houten vraagt jaarlijks aandacht voor de situatie van de mensenrechten in de wereld en het lot van gewetensgevangenen. Aandacht voor mensenrechten blijft hard nodig. Want overal ter wereld worden nog steeds mensen- en kinderrechten geschonden. En nog steeds vinden martelingen plaats en bevinden mensen zich onterecht in eenzame opsluiting. 

 

 • Dinsdag 8 december: filmavond

  In samenwerking met Aan de Slinger vindt er een filmavond plaats. In de documentaire 'For Sama' komt onder andere naar voren hoe belangrijk mensenrechten zoals leven in vrijheid en vrede.

  De documentaire 'For Sama'
  is een brief van een moeder aan haar kind en biedt een intieme en hartverscheurende blik van binnenuit op het Syrische conflict. Een jonge arts (Hamza Al-Khateab) en een jonge journalist (Waad al-Kateab) worden midden in een burgeroorlog verliefd op elkaar. Terwijl hun stad Aleppo wordt gebombardeerd, trouwen ze en krijgen ze een prachtige baby.

  Regisseur en burgerjournalist Waad al-Kateab legt met haar camera alle gruwelen en de dagelijkse gebeurtenissen rond haar familie en haar stad vast. Ondertussen werkt haar man Hamza in het door hem opgezette noodhospitaal wat uiteindelijk doelwit wordt van een nieuw bombardement. De gevaren komen steeds dichterbij en het jonge gezin worstelt met het dilemma: gaan zij vluchten om de veiligheid van hun dochtertje Sama te waarborgen of blijven ze om hun vrienden en achterblijvers in het verzet te helpen.

  De documentaire van de Syrische filmmaker en burgerjournalist Waad al-Kateab en regisseur Edward Watts won op het filmfestival van Cannes de prijs voor Beste Documentaire.


  Wil je kaartjes bestellen? Ga dan naar de website van Aan de Slinger.
 •  Donderdag 10 december: Write-for-Rights-actie

  Ook Amnesty Houten organiseert weer een Write for Rights-schrijfactie. Digitaal dit jaar vanwege de coronamaatregelen. Hoe? Amnesty biedt thuis-schrijfpakketten aan waarmee iedereen thuis brieven kan schrijven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten. Het schrijven gebeurt tijdens een online-event, zodat we toch met elkaar verbonden zijn. Aanmelden voor een thuis-schrijfpakket is eenvoudig. Stuur een e-mail met je e-mailadres naar: writeforrights.houten@gmail.com en dan sturen we je een link!

  Burgemeester Gilbert Isabella zal uit handen van Mirte Nauta op 4 december het eerste schrijfpakket in ontvangst nemen bij de Wereldwinkel.

  De schrijfpakketten zijn vanaf maandag 4 december af te halen bij de Wereldwinkel op het Rond. Op 10 december van 18.30 tot 21.00 uur wordt tijdens een online-event samen geschreven. Aanmelding hiervoor kan op: writeforrights.houten@gmail.com.

  Samen schrijven tegen onrecht, fijn om dat niet alleen te doen. Vorig jaar werden er in Houten meer dan 300 brieven geschreven. Dit jaar komt Amnesty onder andere in actie voor Paing Phyo Min uit Myanmar. Hij is veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij een gedicht schreef over het leger. Bizar! Paing Phyo Min is een studentenleider en lid van een poëziegroep. Ook komt Amnesty in actie voor biologiestudenten Melike Balkan en Özgür Gür uit Turkije. Zij sloten zich aan bij een solidariteitsgroep voor lhbti’ers en tijdens een vreedzame actie gebruikten agenten buitensporig geweld en werden veel studenten gearresteerd. Melike en Özgür kunnen 3 jaar celstraf krijgen voor hun LHBTI-activisme. Door samen te schrijven kun je helpen de aanklachten te laten vervallen.

  Heeft schrijven effect? Jazeker dus! Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid.

 

Eerdere decemberacties van Amnesty Houten

 
Klik hier voor onder andere een terugblik op eerdere decemberacties.