Groep 337

 

Decemberacties

universele-verklaring-rechten-mens1

Traditiegetrouw vraagt Amnesty International in de maand december extra aandacht voor de mensenrechten, om stil te staan bij 10 december. Op die dag is in 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de mens door de Verenigde Naties aangenomen. Een intentieverklaring waarin de ratificerende mogendheden beloofden de mensenrechten te respecteren te waarborgen en te handhaven. 

 

Ook de groep Houten vraagt jaarlijks aandacht voor de situatie van de mensenrechten in de wereld en het lot van gewetensgevangenen. Aandacht voor mensenrechten blijft hard nodig. Want overal ter wereld worden nog steeds mensen- en kinderrechten geschonden. En nog steeds vinden martelingen plaats en bevinden mensen zich onterecht in eenzame opsluiting. 

 

Ook in 2019 voerden we in Houten natuurlijk actie in het kader van de Internationale Dag van de Rechten van de Mens: we organiseerden op 10 december samen met Film aan de Slinger een filmavond. En ook organiseerden we weer de (wereldwijde) actie 'Write for Rights', waarbij je op 13 december bij onze actietafels kon langskomen om ook een brief te schrijven!

 

  • Vrijdag 13 december: succesvolle schrijfactie Write for Rights

Schrijf een brief en verander een leven!

Zijn mensenrechten vanzelfsprekend? Zoals recht op een veilig thuis, recht op een gezonde omgeving en recht om zonder hoofddoek te mogen lopen? Neen, niet in bijvoorbeeld Nigeria, Canada en Iran.
Daarom hield Amnesty International Houten in het kader van de Internationale Dag van de Rechten van de Mens op 13 december in winkelcentrum Het Rond de schrijfactie 'Write for Rights'. Je kon een brief schrijven voor mensen die te maken hebben met (ernstige) schendingen van mensenrechten. Brieven aan de autoriteiten om te laten weten dat er recht gedaan moet worden.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Iedereen die tussen vier en acht uur het overdekte deel bezocht, zal onze drie actietafels hebben gezien. En er zijn 350 brieven geschreven, onder andere door wethouder Jana Smith! In Nederland zijn in totaal meer dan 200.000 brieven geschreven.
In Houten was de meest gehoorde reactie: “Twee minuten maar om in actie te komen? Natuurlijk doe ik mee!”. Er werd geschreven tegen misstanden in Iran (vrijheid om geen hoofddoek te dragen), Canada (kwikvergiftiging van rivier bij inheemse gemeenschap) en voor Nigeria (woonwijk plat gebuldozerd).
 

Schrijven kan ook nog tot en met 4 januari bij de actietafel in het Huis van Houten in het 'Koffieatelier' van Reinaerde (achter het bibliotheekgedeelte). En ook daar hebben we voorbeeldbrieven voor je klaar liggen!
 

 

 

 

 

 

 

 

Schrijven helpt!

Dat brieven schrijven kan helpen blijkt uit het volgende. Moses Akatugba uit Nigeria was 16 jaar toen hij werd opgepakt. Hij zou drie telefoons hebben gestolen. De politie martelde hem en trok zijn nagels uit. Toen de pijn onhoudbaar werd, ondertekende Moses een tekst die hij niet had gelezen. Het klinkt bizar, maar Moses kreeg de doodstraf. Meer dan 800.000 mensen kwamen voor hem in actie, onder meer tijdens Write for Rights. Met succes: Moses kreeg gratie.
Na zijn vrijlating had Moses een boodschap voor de mensen die voor hem in actie kwamen. ‘Ik ken deze actievoerders niet, ik heb hen nooit ontmoet, maar toen ik om hulp schreeuwde, kwamen ze massaal in actie om mij te redden. Ik dank jullie voor wat jullie hebben gedaan.’

 

  • Amnesty’s motto “Het is beter een kaars aan te steken, dan de duisternis te vervloeken” geldt zeker in deze donkere tijd. Het tekenen van een brief is als het aansteken van een kaars.
 
Voorheen de Schrijfmarathon

'Write for Rights' heette tot 2018 de Schrijfmarathon. 'Write for Rights' is nu de naam die over de hele wereld wordt gebruikt voor de schrijfactie die jaarlijks rond 10 december plaatsvindt.

 

  • Dinsdag 10 december: filmavond Amnesty Houten in samenwerking met Film aan de Slinger

Net als in voorgaande jaren organiseert Amnesty International afdeling Houten een filmavond in samenwerking met Film aan de Slinger. Nederland viert dit jaar 75 jaar vrijheid en 10 december is de Internationale Dag van de Mensenrechten. Daarom gaf de werkgroep Amnesty International Houten dit jaar alle bezoekers van de film 'The Swallows of Kabul' €5,- korting op het filmkaartje. De korting was al verrekend in de prijs van het kaartje en op de de website van Film aan de Slinger kon je een kaartje kopen voor € 5,50 en filmfans voor €4,50. In de film gaat het over meerdere mensenrechten, o.a. vrijheid.'The Swallows of Kabul’ van Zabou Breitman en Eléa Gobbé-Mévellec is een prachtige en meeslepende animatiefilm over liefde en moed in tijden van repressie.

 

Film aan de Slinger vertoonde dinsdag 10 december de film 'The swallows of Kabul'.

 

Na afloop van de film praatten we graag verder met je over de film, onder het genot van een drankje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het verhaal

Zomer 1998. Terwijl Kaboel in puin ligt, gaat het dagelijks leven in de door de Taliban bezette stad door. Mohsen en Zunaira zijn jong en verliefd. Ze geloven, ondanks alles, in een betere toekomst. Ondertussen worstelen de oudere en minder hoopvolle Atiq en Mussarat met eigen problemen: hij als sceptische gevangenisbewaker, zij met een ongeneeslijke ziekte. Onverwacht kruisen de paden van de twee koppels elkaar als Zunaira in de gevangenis belandt waar Atiq, met gevaar voor eigen leven, besluit haar te helpen.

 

Ook één van onze dorpsdichters Anja Tekelenburg zag de film en schreef er het volgende gedicht over:

 

 

 

 

1998 … naar de roman van
hoe het leven onder geweld
hoe verveling en hypocrisie …

 

hoe mannen vrouwen onderdrukken
en ondertussen de stukken van hoeren
afsteken en het zelf achter rode lappen …

 

hoe een vrouw plezier met haar man
gewelddadig het geluk gebroken
liefde als object van grote haat op straat
en daarbuiten …

 

Hoe de vogels vrij vliegen
en ook niet veilig …

 

hoe de ziel vrij betekenis geeft
een hart ontdooit
mensen windt doen vangen
een kind wordt vrouw

 

 

lichamelijk zwak
geestelijk onverwoestbaar
uiteindelijk

dienend.

 

 
Klik hier als je meer wilt weten over Anja en haar collega dorpsdichter Danny Keff die beiden samenwerken met het Dichter-bij-vrijheid-project van het 4 en 5 mei Comité, dat schrijvers en vertellers zoekt van verhalen bij het thema vrijheid (artikel uit 't Groentje van 12 januari 2020).

 

 

Eerdere decemberacties van Amnesty Houten

 
Klik hier voor onder andere een terugblik op eerdere decemberacties.