Amnesty groep Houten
groep 337

Schrijfactie op College de Heemlanden voor Amnesty

Welke mensenrechten ken jij?


Op maandag 11 december 2023 was er een schrijfactie van Amnesty International met alle brugklassen op College de Heemlanden in Houten. De schrijfactie ging over mensenrechten, want 10 december was de dag van de mensenrechten. Wij, zes leerlingen uit havo 3 hebben voor de maatschappelijke stage deze schrijfactie georganiseerd. Niet alleen de leerlingen uit de brugklas, maar ook wij hebben veel geleerd. We hebben de brugklassen les gegeven over het onderwerp, met de vraag; “welke rechten ken jij?”.

We leerden eerst zelf over de mensenrechten en maakten daarna een powerpoint om daarmee aan de brugklassen te vertellen over wat mensenrechten zijn. Om het leuker te maken hebben we ook een digitale quiz over mensenrechten gemaakt die we in de brugklassen hebben gespeeld.

Na de quiz zijn we begonnen met de schrijfactie zelf. De leerlingen konden een brief overschrijven voor de overheid of aan belangrijke mensen die een rol kunnen spelen in bijvoorbeeld het vrij krijgen van onschuldige mensen. Hierna mochten de leerlingen een kaartje maken voor de gevangenen zelf met lieve teksten, gedichten of tekeningen erop.


Eén van de belangrijke rechten is b.v. het recht op een eerlijk proces als je ergens van wordt beschuldigd. Zo schreven we voor Rocky Meyers die al dertig jaar in een dodencel zit opgesloten in de Verenigde Staten zonder enig bewijs voor de misdaad waarvan hij beschuldigd wordt.


Het was een mooie ervaring, er werden kaarten gemaakt met creatieve teksten en tekeningen door de brugklasleerlingen om de gevangenen of mensen die zijn ondergedoken met zo’n kaart te steunen.
We hebben dit allemaal positief ervaren. Het was mooi om te zien dat de leerlingen uit de brugklas het serieus namen. Het presenteren van de powerpoint was de eerste keer nog best spannend, maar ging de tweede en derde keer veel soepeler. Het was een bijzondere ervaring om in de positie van een docent te staan.


De brieven en kaarten worden door Amnesty verstuurd naar het juiste adres.
Namens alle stagiaires
Aenea

Aenea:

Ik heb mijn stage goed ervaren. Het was leerzaam om over het onderwerp mensenrechten te leren, maar ook het lesgeven zelf. Ondanks dat ik al veel wist van deze rechten heb ik de meest logische dingen er bijgeleerd. Bijvoorbeeld, dat naar school gaan een mensenrecht is en dat er aparte kinderrechten bestaan, omdat kinderen meer bescherming nodig hebben. Het voorbereiden van de lessen was erg gezellig, maar totaal niet chaotisch. Het was een fijne groep om mee te werken. Ook vond ik het handig dat er een leider voor onze stage, vanuit Amnesty bij was omdat dit veel steun gaf. Een mooie ervaring dus en een paar leerzame weken. Ik zou deze stage zeker nog een keer doen.

Nienke:

Ik vond het echt leuk dit een keer te doen en zou het ook graag nog een keer willen doen. Ik was van tevoren best zenuwachtig voor het presenteren maar halverwege de eerste presentatie was dat weg en was het super leuk. Het voorbereiden was ook heel gezellig en ik heb best veel geleerd over mensenrechten wat ik nog niet wist. Ik vond het ook heel fijn dat de leerlingen goed mee deden en goed hebben geluisterd. Samen met de leerlingen hebben we voor Amnesty veel brieven en kaarten geschreven die naar de overheid en de mensen zelf gestuurd worden.


Carice:

Ik vond het heel leuk om de kinderen iets te leren en het was dan ook erg leuk om te zien dat sommige leerlingen ook echt geïnteresseerd waren in wat wij aan het vertellen waren. Ook was het heel leuk de leerlingen te zien schrijven en dan op het einde alle brieven en kaarten bij elkaar te zien. Ik heb tijdens deze stage heel veel nieuwe dingen geleerd over Amnesty en zou dit zeker nog een keer doen.


Sanne:

Amnesty, echt iets dat ik snel nog een keer zou doen als vrijwilligers werk. Niet alleen het voorbereiden, maar ook de presentatie geven aan de kinderen was supergezellig. Het leren van de mensenrechten aan de kinderen was super leerzaam, ook voor ons. Zo heb ik meer geleerd over de mensenrechten en de kinderrechten. Wist je dat een dak boven je hoofd hebben een mensenrecht is?


Jasmijn:

Ik vond het erg leuk en heb zelf ook veel dingen geleerd tijdens de stage. Zien dat leerlingen oprecht gaan nadenken en goed bezig zijn geeft een heel goed gevoel, vooral als je achteraf het resultaat van de schrijfactie ziet.

231229 IMG 7543

231229 IMG 7544

231229 IMG 7547