Amnesty groep Houten
groep 337

 

Decemberacties

universele-verklaring-rechten-mens1

Traditiegetrouw vraagt Amnesty International in de maand december extra aandacht voor de mensenrechten, om stil te staan bij 10 december. Op die dag is in 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de mens door de Verenigde Naties aangenomen. Een intentieverklaring waarin de ratificerende mogendheden beloofden de mensenrechten te respecteren te waarborgen en te handhaven.

 

Wist je dat er wereldwijd jaarlijks rond 10 december, de Internationale dag van de Rechten van de Mens, miljoenen brieven worden geschreven voor mensen die onterecht vastzitten, bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Dat dat helpt bewijst wat Magai uit Zuid-Sudan schreef, nadat 765.000 brieven over zijn ten onrechte terdoodveroordeling werden geschreven: "Heel veel dank. Ik heb er geen woorden voor. Jullie hebben geen idee hoe blij ik ben."

 

Ook de groep Houten vraagt jaarlijks aandacht voor de situatie van de mensenrechten in de wereld en het lot van gewetensgevangenen. Aandacht voor mensenrechten blijft hard nodig. Want overal ter wereld worden nog steeds mensen- en kinderrechten geschonden. En nog steeds vinden martelingen plaats en bevinden mensen zich onterecht in eenzame opsluiting. 

 

  • Dinsdag 8 december 2020: filmavond

    In samenwerking met Aan de Slinger vond er op 8 december een filmavond plaats. In de documentaire 'For Sama' kwam onder andere naar voren hoe belangrijk mensenrechten zoals leven in vrijheid en vrede.

    De documentaire 'For Sama'
    is een brief van een moeder aan haar kind en biedt een intieme en hartverscheurende blik van binnenuit op het Syrische conflict. Een jonge arts (Hamza Al-Khateab) en een jonge journalist (Waad al-Kateab) worden midden in een burgeroorlog verliefd op elkaar. Terwijl hun stad Aleppo wordt gebombardeerd, trouwen ze en krijgen ze een prachtige baby.

    Regisseur en burgerjournalist Waad al-Kateab legt met haar camera alle gruwelen en de dagelijkse gebeurtenissen rond haar familie en haar stad vast. Ondertussen werkt haar man Hamza in het door hem opgezette noodhospitaal wat uiteindelijk doelwit wordt van een nieuw bombardement. De gevaren komen steeds dichterbij en het jonge gezin worstelt met het dilemma: gaan zij vluchten om de veiligheid van hun dochtertje Sama te waarborgen of blijven ze om hun vrienden en achterblijvers in het verzet te helpen.

    De documentaire van de Syrische filmmaker en burgerjournalist Waad al-Kateab en regisseur Edward Watts won op het filmfestival van Cannes de prijs voor Beste Documentaire.



    Eén van de aanwezigen verwoordde op 8 december na afloop van de documentaire zijn gevoel het als volgt: "Zeer indrukwekkend, schokkend, verschrikkelijk ook om te zien, met enorm verdrietige kinderen, en aldoor beelden toch van dans, geluk, hoop, spelende en lachende kinderen: de mens laat zich niet zomaar klein krijgen!".

    Op de filmavond zijn er ook tien schrijfpakketten uitgedeeld voor de Write-for-Rights-actie (zie hieronder).

  •  Donderdag 10 december 2020: Write-for-Rights-actie

    Ook Amnesty Houten organiseerde weer een Write for Rights-schrijfactie. Digitaal dit jaar vanwege de coronamaatregelen.
    Hoe? Met een digitale Write-for-Rights-actie met behulp van thuis-schrijfpakketten.

    Het schrijven gebeurde van 18.30 - 21.00 uur tijdens een online-event, zodat we toch met elkaar verbonden waren. Aanmelden hiervoor kon door een e-mail te sturen naar: writeforrights.houten@gmail.com.

    Als je mee wilde doen, kon je een schrijfpakket met alle informatie ophalen bij de Wereldwinkel op ‘t Rond en bij de Hema in Castellum/Houten-Zuid. Met die informatie kon je makkelijk meedoen met de online schrijfactie op 10 december.


    Inmiddels zijn de schrijfpakketten niet langer af te halen bij de Wereldwinkel en de Hema. Heb je er nog wel belangstelling voor? Laat het ons gerust via bovengenoemd e-mailadres weten, dan zorgen we ervoor dat het pakket naar je toekomt. In het pakket vind je ook informatie naar welke adressen je de brieven kunt sturen.

    Je kunt tot eind december ook nog online meedoen aan de Write-for-Rights-actie via de website van Amnesty Nederland. Je kunt daar trouwens ook de livestream van 10 december bekijken: een bijna 6 uur durend programma vol muziek, inspirerende gasten uit binnen- en buitenland en live-verbindingen met schrijvende mensen in het hele land.

     


    Burgemeester ontvangt eerste schrijfpakket
    Op vrijdag 4 december heeft burgemeester Gilbert Isabella uit handen van MaS-stagiaire Mirte Nauta het eerste schrijfpakket in ontvangst genomen. Dat gebeurde bij de Wereldwinkel op 't Rond. Ook Omroep Houten was hierbij aanwezig en sprak Gilbert Isabella en Mirte Nauta. Wil je het interview beluisteren? Ga dan naar Omroep Houten of klik op deze link.


  • Op 4 december ontving burgemeester Gilbert Isabella (links) uit handen van MaS-stagiaire Mirte Nauta het eerste schrijfpakket!

    Ook Omroep Houten was bij de uitreiking van het eerste schrijfpakket aanwezig.
    Wil je het interview met de burgemeester en met Mirte beluisteren op Omroep Houten? Klik dan op deze link.


    Sámen schrijven!

    Samen schrijven tegen onrecht, fijn om dat niet alleen te doen. Vorig jaar werden er in Houten meer dan 300 brieven geschreven. Dit jaar komt Amnesty onder andere in actie voor Paing Phyo Min uit Myanmar. Hij is veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij een gedicht schreef over het leger. Bizar! Paing Phyo Min is een studentenleider en lid van een poëziegroep. Ook komt Amnesty in actie voor biologiestudenten Melike Balkan en Özgür Gür uit Turkije. Zij sloten zich aan bij een solidariteitsgroep voor lhbti’ers en tijdens een vreedzame actie gebruikten agenten buitensporig geweld en werden veel studenten gearresteerd. Melike en Özgür kunnen 3 jaar celstraf krijgen voor hun LHBTI-activisme. Door samen te schrijven kun je helpen de aanklachten te laten vervallen.

    Heeft schrijven effect? Jazeker dus! Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid.

    Resultaten actie 2020
    Er zijn bij de Wereldwinkel ongeveer vijftig schrijfpakketten opgehaald en nog eens dertig uitgedeeld. In elk pakket zitten tien brieven. Als alle brieven geschreven zijn, levert dat vanuit Houten een mooie bijdrage aan de 380.961 brieven die al geschreven zijn. Trouwens... als je wilt, kun je nog steeds meedoen! Ga dan naar deze pagina op de website van Amnesty Nederland. Daar zie je ook op hoeveel de teller dan staat!

  • Bijna 4,5 miljoen brieven en kaarten werden er in 2020 wereldwijd geschreven tijdens Write for Rights. Overal in ons land namen mensen rond 10 december de tijd om een brief te schrijven voor een ander. Samen schreven zij meer dan 480.000 brieven en kaarten. Voor een deel van de mensen voor wie we actie voerden, hadden al die brieven samen effect. Hoe? Dat lees je hier: Resultaten Write for Rights 2020





    Sfeerimpressie van de actietafel van Amnesty Houten bij de Wereldwinkel op 't Rond op 4 december:
     




    Eerdere decemberacties van Amnesty Houten
    Klik hier voor onder andere een terugblik op eerdere decemberacties.