Groep 337

Huis-aan-huiscollecte van 10 t/m 16 maart 2019

 

Mooie opbrengst van € 9.350 voor mensenrechten

Inmiddels is de collecteweek achter de rug en weten we de totale opbrengst in Houten: maar liefst € 9.350. Een mooi bedrag voor het vele noodzakelijke werk van Amnesty. Alle gulle gevers bedankt!

 

Wist je dat:

 • Er in Houten een kleine honderd collectanten dagen lang op pad zijn geweest.
 • De proef met de pinbussen dit jaar was verlengd. We hadden er in totaal tien.
 • De indruk is dat de mensen er vertrouwder mee waren dan vorig jaar. Ook is er wat vaker gebruik van gemaakt.
 • Er in totaal een bedrag van € 556,- is gepind.
 • Er in de pinbussen € 1415 aan contant geld is gedoneerd. Het contante geld lijkt dus vooralsnog favoriet te zijn.
 • Je, als je de collectant hebt gemist; ook dan Amnesty nog financieel kunt steunen. Je kunt bijvoorbeeld (eenmalig) geld doneren of schenken met belastingvoordeel of wellicht Amnesty in je testament opnemen. De keuze is aan jou!
 • Je ook je eigen online collectebus kunt maken. Zo kun je mooi het hele jaar door collecteren zonder door weer en wind te hoeven gaan. Vraag gewoon je online vrienden om een (kleine) bijdrage in de strijd voor mensenrechten.

 

 

______________________________________________________________________________________________________________

 

‘Ik ben er absoluut van overtuigd dat jullie brieven tot mijn vrijlating hebben geleid.’

 

 

Teodora del Carmen Vásquez uit El Salvador werd ten onrechte beschuldigd van abortus, wat in haar land ten strengste verboden is. Amnesty voerde intensief actie voor haar vrijlating en in 2018 werd ze na 10 jaar weer met haar gezin herenigd.

______________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

Missie Amnesty

Amnesty International streeft naar een wereld waarin iedereen profiteert van de mensenrechten. Om dat te bereiken doet Amnesty onderzoek naar schendingen van deze rechten en voert daar actie tegen.

 

Waarom een collecte?

Amnesty is een onafhankelijke organisatie en neemt voor haar onderzoek, lobby en actie geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde voor de organisatie.

Met het geld dat tijdens de collecte wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen. Voor bijvoorbeeld Teodora del Carmen Vásquez én voor vele anderen.

 

Pincollectebus: veilig en anoniem

Steeds meer mensen hebben geen of weinig contant geld in huis. Voor iedereen die toch wil geven, hebben 24 nationale goede doelen de handen ineengeslagen en bieden zij deze alternatieve betaalmethode. Voortaan kan zowel contactloos, met pin als met contant geld worden gedoneerd aan de deur. Het excuus "Sorry, maar ik heb geen contant geld in huis." behoort daardoor tot het verleden. De nieuwe pincollectebus bevalt ook de collectanten goed; een bus vol met klein geld stelt namelijk best de spierkracht op proef...

 

Pinnen of contactloos betalen met de betaalpas of mobiele telefoon bij de nieuwe collectebus gaat trouwens hetzelfde als in de supermarkt. Het is dus net zo makkelijk en veilig. De nieuwe collectebus kan alleen worden ingezet door goede doelen met een CBF-keurmerk, zodat deze niet in verkeerde handen kan vallen. Daarnaast zijn de collectanten herkenbaar door hun speciale identificatiebewijs.

Als gever kun je zelf het bedrag bepalen. Het goede doel krijgt geen gegevens van je en je blijft anoniem, wordt daarna niet gebeld en je zit nergens aan vast.

Er zijn overigens nog niet voldoende nieuwe bussen beschikbaar om in élke wijk met de digitale collectebus langs te komen. Dus houd als je wilt geven aan Amnesty, voor de zekerheid ook contact geld achter de hand.

 

 

Leuke weetjes over de collectebussen in 2018

 • De landelijke verhouding pin - contant is 24% pin en 76% contant. De pinopbrengst bedraagt € 16.454,80 en de cash-opbrengst € 51.721,92
 • Van de 51 gemeenten die collecteerden met de nieuwe bus, staat Houten op plek 22 met een pinopbrengst van € 328,96, verdeeld over 119 donaties; gemiddeld € 2,76.
 • Op nummer 1 staat Apeldoorn met een pinopbrengst van € 666,04 en een gemiddelde donatie van € 4,85; onderaan de lijst staat Eindhoven met een pinopbrengst van € 45,77 en een gemiddelde donatie van € 2,41
 • En dit zijn landelijk gezien de hoogst gegeven bedragen en de bedragen die het meest gegeven zijn: